Način pripreme
Izmrvite kvasac i stavite ga u posudu s 4 kašike brašna i 100 ml mleka ili vode. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa, pokrijte tanjirićem da se aktivira.
Brašno sipajte u duboku posudu u kojoj ćete mesiti testo. Napravite braznu u sredini i sipajte ostale sastojke, aktiviran kvasac i ostatak mleka/vode.
Promešajte dobro kašikom, koliko je moguće. Nakon toga sipajte na radnu površinu i mesite rukama. Krajnji rezultat treba da je testo srednje trvrdoće i da je elastično.
Da dobijete dobar rezultat udarite testo 100 puta o radnu površinu. Na daj način se domesi, površina postane glatka i obrazuju se mehurići. Ostavite testo da naraste.
Razvijte pravougaoni koru debljine oko 1 cm. Namažite maslacem, pa sa obe duže strane preklopite, tako da dobijete rolat iz tri sloja. Podelite rolat na 7 jednakih delova, koje zatim presečete na još pet delova. Svaki od tih sedam delova lagano izvucite, pa uvijte kao fitilj, a zatim od njih napravite pužiće.
Stavite 7 pužića i namašćenu tepsiju, ostavite da malo narastu, a zatim premažite žumancetom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni.