Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Praznična puž pogača

Praznična puž pogača

Sonia DanovaSonia Danova
Početnik
6135
Praznična puž pogača
Fotografije: Sonia Danova
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
5
"Za slave i praznike, ali najviše za sve koji obožvaju majstorski spremljene pogače - recept za prazničnu puž pogaču"

Potrebni sastojci

  • brašno - oko kilogram
  • sveže mleko - oko 500 ml, može i voda
  • kvasac - tri četvrtine kocke od 42 g
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 4 kašike, može i ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvite kvasac i stavite ga u posudu s 4 kašike brašna i 100 ml mleka ili vode. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa, pokrijte tanjirićem da se aktivira.

Brašno sipajte u duboku posudu u kojoj ćete mesiti testo. Napravite braznu u sredini i sipajte ostale sastojke, aktiviran kvasac i ostatak mleka/vode.

Promešajte dobro kašikom, koliko je moguće. Nakon toga sipajte na radnu površinu i mesite rukama. Krajnji rezultat treba da je testo srednje trvrdoće i da je elastično.

Da dobijete dobar rezultat udarite testo 100 puta o radnu površinu. Na daj način se domesi, površina postane glatka i obrazuju se mehurići. Ostavite testo da naraste.

Razvijte pravougaoni koru debljine oko 1 cm. Namažite maslacem, pa sa obe duže strane preklopite, tako da dobijete rolat iz tri sloja. Podelite rolat na 7 jednakih delova, koje zatim presečete na još pet delova. Svaki od tih sedam delova lagano izvucite, pa uvijte kao fitilj, a zatim od njih napravite pužiće.

Stavite 7 pužića i namašćenu tepsiju, ostavite da malo narastu, a zatim premažite žumancetom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: