Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača puž sa spanaćem i sirom

Pogača puž sa spanaćem i sirom

Boriana IlievaBoriana Ilieva
Početnik
53433
Pogača puž sa spanaćem i sirom
Fotografije: Boriana Ilieva
1 / 7
12/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
16
"Mirisne pogače sa sočnim nadevom su poštovane u svakoj kuhinji"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml
  • voda - 200 ml
  • suvi kvasac - 7 g
  • so - 1/2 kašičice
  • med - 1 kašika
  • ulje - 3 kašike
  • jaja - 2 (1 žumance za mazanje odozgo)
  • brašno - 800 g
  • Za nadev
  • spanać - 300 g
  • sir - 300 g
  • mladi luk - 3 struk
  • mirođija - 1 šaka, sitno isečen
  • so - 2 prstohvata
  • menta - 2 prstohvata (suva)
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvaramo kvasac u jednoj posudi sa medom u mlakoj vodi i jednom špakom brašna. Ostavljamo sa strane na 15 minuta da se aktivira kvasac.

Nakon toga u velikoj posudi prosejemo brašno i pravimo rupu u sredini. U nju stavljamo so, toplo mleko, ulje, jaja, koja smo prethodno umutili i na kraju kvasac. Mesimo meko testo. Nakon toga pokrivamo krpom i ostavljamo jedan sat.

Za nadev u tiganj stavljamo malo maslinovog ulja, zapržimo mladi luk. Nakon toga dodajemo spanać + 50 ml vode. Ostavljamo da omekša spanać oko 15-20 minuta.

Dodajemo začine. Sklanjamo tiganj sa ringle i stavljamo sir. Mešamo i ostavljamo sa strane da se ohladi.

Razvijamo jednu koru dužine 60 cm i širine 35 cm. Sečemo na lente po celoj širini (vidite slike). Sa donje stane gde nije isečena stavljamo spanać i preostalo rasprskamo gore po lentama.

Uvijamo u rolat. U kalup za kolač stavljamo papir za pečenje, stavljamo puž pogaču, pokrivamo i ostavljamo 15 minuta da odstoji.

Nakon toga mažemo pogaču žumancem.

Pečemo puž pogaču sa spanaćem i sirom u prehtodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne bude gotova - zavisi od vaše rerne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: