Kroasani sa kvasom

Gabriela TsulinGabriela Tsulin
Šegrt
49569
Kroasani sa kvasom
Fotografije: Gabriela Tsulin
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
5
"Ne treba da idete u Francusku da biste jeli ukusne kroasane, već prosto da ih pripremite u kuhinji"

Potrebni sastojci

  • belo brašno - 300 grama
  • šećer od urmi - 30 grama
  • voda - 135 grama
  • maslac - 20 grama
  • kvas - 90 grama
  • so - 5 grama
  • za laminiranje
  • maslac - otprilike 100 - 120 grama
  • za odozgo
  • žumanca - 1 komad
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Počnite sa pripremanjem kvasa.

Stavite 15 grama aktivnog kvasa u teglu zajedno sa 10 grama šećera od urmi, 70 grama brašna i 70 ml vode. Dobro izmešajte i ostavite na sobnoj temperaturi da odstoji.

U veliku posudu prosejte belo brašno i napravite udubljenje u sredini. U njega stavite šećer od urmi, kravlji maslac, kvas i so.

Umesite meko testo i ostavite ga da odmori.

Nakon 30-35 minuta ga razvucite i ponovo ostavite da se odmori.

Ova procedura se ponavlja tri puta. Nakon toga stavite testo u posudu i pokrijte ga streč folijom. Ostavite ga da naraste dok ne poveća svoj obim dva puta.

Kod mene je narastanje oduzelo otprilike 7-8 sati na temepraturi od 22 stepena.

Nakon toga razvaljajte maslac tanko. Razvijte i testo tanko. Stavite maslac na testo i savijte u kesu. Ostavite ga da odstoji 40 minuta.

Nakon toga rastegnite list i ponovo savijte u kesu. Ovu proceduru ponovite još jednom.

Razvijt eu krug, isecite na trouglove i uvijte u kiflice.

Stavite ih u tepsiju koju ste pokrili papirom za pečenje.

Kiflice pokrijte papirnom krpom i ostavite da narastu. Nakon toga ih namažite žumancem i s malo maslinovog ulja.

Kroasane pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 30-35 minuta na 180 stepeni.

Izvadite iz rerne i pokrijte papirnom krpom.

Kroasani sa kvasom su gotovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: