Način pripreme
Sve navedene sastojke pomešajte u posudi (osim belanca) i umesite glatko i elastično testo radeći s njim barem 10 minuta ručno ili 5 minuta mašinsko mešenje.
Po potrebi dodajte brašno ili malo masnoće u početku dok je lepljivo. Količina brašna varira prema vrsti i marki, treba da osetite testo.
Kada je gotovo, stavite ga u posudu, pokrijte i ostavite dok ne udvostruči svoju zapreminu. koliko sati će oduzeti to zavisi od mnogo faktora - jačine vašeg kvasa, temperature u prostoriji, vlažnosti itd. Da bi se dobio lep i vazdušast milibrot sa kvasom, važno je da sami kvas bude jak, brašno da je dobro (bez tragova, sa proteinom 12-13) i temperatura u prostoriji da bude 25 stepeni barem.
Nakon prvog dizanja podelite testo na dva dela i oblikujte dve pogače na standardan način - sa dva ili tri fitilja svaki.
Stavite ih u kalupe i ponovo sačekajte da milibroti udvostruče svoju zapreminu. Često ih nadgledajte da ne biste propustili momenat da prerastu. Nemojte biti nestrpljivi, sačekajte koliko sati je potrebno za dizanje testa - prilikom rada sa kvasom to je ključno, upravo strpljenje. Kod mene je proces oduzeo skoro ceo dan i pekla sam par sati noću, ali treba imati u vidu da mi je kvas relativno mlad. Iz tog razloga i moj milibrot je bio dobar, ali nije toliko vazdušast i mekan koliko sam htela da bude. Ali ipak je raskošan.
Ponovo nadošli milibrot namažite umućenim belancem i pospite šećerom (ne mnogo).
Ubacite u zagrejanu rernu na 190 stepeni i kada primetite da počinje da hvata boju, pokrijte aluminijumskom folijom. Možete i da smanjite malo temperaturu. Pečenje oduzima otprilike 45 minuta.
Recept za milibrot sa kvasom i dušom je iz Fejsbuk grupe Strast sa kvasom sa blagim modifikacijama sa moje strane.
Pogledajte još zašto se dobijaju niti u milibrotu, kao i kako da ispletemo milibrot.