Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Milibrot sa kvasom i dušom

Milibrot sa kvasom i dušom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k91817k
Milibrot sa kvasom i dušom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Milibrot sa kvasom i dušom je prosto magija, koju ćete, nadamo se, uspeti da napravite za ovaj Uskrs."

Potrebni sastojci

  • brašno - belo, otprilike 500 g (visok protein)
  • sveže mleko - 140 ml
  • kvas - 120 g, aktiviran, u kesi
  • šećer - 150 g + za posipanje
  • jaja - 2 komada + 1 belance
  • kora pomorandže - 1 supena kašika, fino narendana
  • kora limuna - 2 supene kašike, fino narendana (bez belog dela)
  • vanilin šećer - 10 g
  • svinjska mast - 45 g
  • ulje - 45 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Sve navedene sastojke pomešajte u posudi (osim belanca) i umesite glatko i elastično testo radeći s njim barem 10 minuta ručno ili 5 minuta mašinsko mešenje.

Po potrebi dodajte brašno ili malo masnoće u početku dok je lepljivo. Količina brašna varira prema vrsti i marki, treba da osetite testo.

Kada je gotovo, stavite ga u posudu, pokrijte i ostavite dok ne udvostruči svoju zapreminu. koliko sati će oduzeti to zavisi od mnogo faktora - jačine vašeg kvasa, temperature u prostoriji, vlažnosti itd. Da bi se dobio lep i vazdušast milibrot sa kvasom, važno je da sami kvas bude jak, brašno da je dobro (bez tragova, sa proteinom 12-13) i temperatura u prostoriji da bude 25 stepeni barem.

Nakon prvog dizanja podelite testo na dva dela i oblikujte dve pogače na standardan način - sa dva ili tri fitilja svaki.

Stavite ih u kalupe i ponovo sačekajte da milibroti udvostruče svoju zapreminu. Često ih nadgledajte da ne biste propustili momenat da prerastu. Nemojte biti nestrpljivi, sačekajte koliko sati je potrebno za dizanje testa - prilikom rada sa kvasom to je ključno, upravo strpljenje. Kod mene je proces oduzeo skoro ceo dan i pekla sam par sati noću, ali treba imati u vidu da mi je kvas relativno mlad. Iz tog razloga i moj milibrot je bio dobar, ali nije toliko vazdušast i mekan koliko sam htela da bude. Ali ipak je raskošan.

Ponovo nadošli milibrot namažite umućenim belancem i pospite šećerom (ne mnogo).

Ubacite u zagrejanu rernu na 190 stepeni i kada primetite da počinje da hvata boju, pokrijte aluminijumskom folijom. Možete i da smanjite malo temperaturu. Pečenje oduzima otprilike 45 minuta.

Recept za milibrot sa kvasom i dušom je iz Fejsbuk grupe Strast sa kvasom sa blagim modifikacijama sa moje strane.

Pogledajte još zašto se dobijaju niti u milibrotu, kao i kako da ispletemo milibrot.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: