Način pripreme
Pre svega pripremiti marinadu:
Meso iseći na kockice srednje veličine (ako su male neće moći da se nabodu na štapić, ako su prevelike dugo će se peći), zatim staviti u dublju posudu sa poklopcem.
U posudu staviti sve sastojke za marinadu (senf, peršun, so, biber, beli luk, maslinovo ulje) i dobro izmešati da svaki komadić mesa bude u marinadi, poklopiti i ostaviti preko noći u frižideru.
* meso može da odstoji u marinadi i 2 - 3 h, ali je ipak lepše ako stoji duže, jer će upiti sve arome iz začina i ostaće sočno kada se ispeče
Priprema ražnjića:
Tikvicu oprati, odseći krajeve, zatim je nožem preseći na pola horizontalno; obe polovine iseći na polumesece (debljine oko 5 mm).
Čeri paradajz oprati i preseći na pola. Uzeti drveni štapić i ređati sledećim redosledom: tikvica, belo meso, čeri paradajz x2 i završiti kriškom tikvice.
Pleh obložiti papirom za pečenje, poređane ražnjiće preliti maslinovim uljem i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15 minuta. Okrenuti ih pa ponovo, preliti maslinovim uljem i peći još 15 min (treba da dobiju zlatno-braon boju, a povrće bi trebalo da uvene, odnosno da malo omekša).
Mediteranski ražnjići su gotovi.
* možete peći ražnjiće i na roštilju, tiganju, grill tiganju... kako god vam je lakše i lepše
* možete kombinovati povrće po želji npr. dodajte šampinjone isečene na 1/2 ili ljubičasti luk isečen na kriške
* malo sam eksperimentisala na nekoliko ražnjića pa sam piletinu uvila u listiće šunke