Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Ražnjići»Mediteranski ražnjići

Mediteranski ražnjići

Sanja ČipčićSanja Čipčić
Početnik
161275
Mediteranski ražnjići
Fotografije: Sanja Čipčić
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
11
"Ukusno, ukusnije, najukusnije... mediteranski ražnjići sa čeri paradajzom i tikvicama"

Potrebni sastojci

  • senf - 1 kafena kašičica
  • peršun - 1 kafena kašičica (svež)
  • so - 5 g
  • biber - 1/4 kafene kašičice
  • beli luk u granulama - 1/2 kafene kašičice
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • pileće belo meso - 300 g
  • tikvica - 1 kom. (srednje veličine)
  • čeri paradajz - 11 kom
  • drveni štapići - 11 kom
* merne jedinice

Način pripreme

Pre svega pripremiti marinadu:

Meso iseći na kockice srednje veličine (ako su male neće moći da se nabodu na štapić, ako su prevelike dugo će se peći), zatim staviti u dublju posudu sa poklopcem.

U posudu staviti sve sastojke za marinadu (senf, peršun, so, biber, beli luk, maslinovo ulje) i dobro izmešati da svaki komadić mesa bude u marinadi, poklopiti i ostaviti preko noći u frižideru.

* meso može da odstoji u marinadi i 2 - 3 h, ali je ipak lepše ako stoji duže, jer će upiti sve arome iz začina i ostaće sočno kada se ispeče

Priprema ražnjića:

Tikvicu oprati, odseći krajeve, zatim je nožem preseći na pola horizontalno; obe polovine iseći na polumesece (debljine oko 5 mm).

Čeri paradajz oprati i preseći na pola. Uzeti drveni štapić i ređati sledećim redosledom: tikvica, belo meso, čeri paradajz x2 i završiti kriškom tikvice.

Pleh obložiti papirom za pečenje, poređane ražnjiće preliti maslinovim uljem i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15 minuta. Okrenuti ih pa ponovo, preliti maslinovim uljem i peći još 15 min (treba da dobiju zlatno-braon boju, a povrće bi trebalo da uvene, odnosno da malo omekša).

Mediteranski ražnjići su gotovi.

* možete peći ražnjiće i na roštilju, tiganju, grill tiganju... kako god vam je lakše i lepše

* možete kombinovati povrće po želji npr. dodajte šampinjone isečene na 1/2 ili ljubičasti luk isečen na kriške

* malo sam eksperimentisala na nekoliko ražnjića pa sam piletinu uvila u listiće šunke

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: