Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Namaz»Raskošni namaz sa patlidžanom i pečenim belim lukom

Raskošni namaz sa patlidžanom i pečenim belim lukom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Raskošni namaz sa patlidžanom i pečenim belim lukom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Servirajte više kriški sa namazom sa patlidžanom i pečenim belim lukom, poješće se za čas"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 komad, veliki
  • beli luk - 1/2 glavice
  • pekan - 40 g
  • paradajz - 50 g (samo mesnati deo)
  • sok od limuna - 20 ml, ili po ukusu
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike + za posipanje
  • kiselo mleko - 90 g, gusto, punomasno
  • so - po ukusu
  • za serviranje
  • hleb - prepečene kriške
  • krekeri
* merne jedinice

Način pripreme

Raskošni namaz sa patližanom i pečenim belim lukom za ljubitelje.

1. Isecite uzdužno po sredini patlidžan i napravite u unutrašnjosti svake polovine duboke proreze. Posolite i ostavite 20-30 minuta nakon toga operite pod tekućom vodom i osušite.

2. U svaki prorez stavite oljuštene čenove belog luka, jedan čen ostavite za kasnije. Njega ćemo dodati sirovog.

3. Stavite polovine patlidžana u namazanu posudu za pečenje razrezima na dole i pecite 35 minuta na 200 stepeni ili dok povrće potpuno ne omekša i ne bude gotovo. Ostavite da se ohladi.

4. Blenderom ili ručnim mikserom pretvorite u pire unutrašnjost pečenog patlidžana sa belim lukom, plus sirovi čen, prethodno samlevene orahe, kiselo mleko, paradajz i maslinovo ulje. Začinite sokom od limuna i solju.

5. Servirajte ovaj raskošni namaz sa prepečenim kriškama ili vašim omiljenim krekerima. Ukrasite pekan orasima i mlazom dobrog maslinovog ulja.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: