Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Domaći kolač sa dinjom

Domaći kolač sa dinjom

Tsvetomira IvanovaTsvetomira Ivanova
Početnik
181084
Domaći kolač sa dinjom
Fotografije: Tsvetomira Ivanova
1 / 3
04/09/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Neverovatan kolač sa dinjom sa ili bez povoda"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 500 g
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • šećer u prahu - 1 kašičica
  • maslac - 125 g, istopljen + za mazanje
  • brašno - 1 i 1/2 šolja, prosejano
  • kora limuna - 1 kašičica, narendana
  • dinja - 200 g, isečena na kocke
  • griz - 2 kašike, za valjanje dinje
  • prezle - 2 kašike
  • cimet - 2 kašičice, za posipanje
  • za glazuru
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • sok od limuna - 2 kašike
  • menta - sveža, za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutimo kiselo mleko i sodu da naraste. Dodajemo šećer u prahu.

Ne prestajemo da mešamo. Ja sam koristila drveno varjaču. Sipamo maslac u tankom mlazu. Mešamo. Na kraju dodajemo brašno i koru limuna.

Tako gotovu smesu sipamo u kalup za kolač ili posudu za pečenje koju smo prethodno namazali maslacem i posuli prezlama i cimetom.

Isečenu na kocke dinju uvaljamo u griz i poređamo odozgo.

Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 55 minuta. Proveravamo čačkalicom.

Ostavljamo domaći kolač da se ohladi potpuno i premestimo na odgovarajući poslužavnik.

Spremamo galzuru od šolje šećera i dve kašike limuna.

Promešamo dobro i pomoću kašike prelivamo domaći kolač sa dinjom. Ukrašavamo po želji.

Ja sam koristila listiće sveže mente, korice limuna i parčiće dinje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: