Način pripreme
U posudi umutimo kiselo mleko i sodu da naraste. Dodajemo šećer u prahu.
Ne prestajemo da mešamo. Ja sam koristila drveno varjaču. Sipamo maslac u tankom mlazu. Mešamo. Na kraju dodajemo brašno i koru limuna.
Tako gotovu smesu sipamo u kalup za kolač ili posudu za pečenje koju smo prethodno namazali maslacem i posuli prezlama i cimetom.
Isečenu na kocke dinju uvaljamo u griz i poređamo odozgo.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 55 minuta. Proveravamo čačkalicom.
Ostavljamo domaći kolač da se ohladi potpuno i premestimo na odgovarajući poslužavnik.
Spremamo galzuru od šolje šećera i dve kašike limuna.
Promešamo dobro i pomoću kašike prelivamo domaći kolač sa dinjom. Ukrašavamo po želji.
Ja sam koristila listiće sveže mente, korice limuna i parčiće dinje.