Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pečeni krompir»Najbolji grčki krompir sa limunom i belim lukom

Najbolji grčki krompir sa limunom i belim lukom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Najbolji grčki krompir sa limunom i belim lukom
Fotografije: marcheva14
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"I ako ne požurite, nema šanse da probate ovaj ukusni krompir na grčki način sa limunom i belim lukom - odmah se pojede"

Potrebni sastojci

  • krompir - 4 komada, krupniji
  • beli luk - 8 čenova
  • maslinovo ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • so - 1 kašičica
  • sok od limuna - 1 komad
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • ruzmarin - 1 kašičica
  • origano - prstohvat suv
  • bujon od povrća - 150 ml
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni:

U posudi pomešajte sastojke.

Krompir očistite od kore i isecite na duge ivice. Sipajte u posudu i pospite suvim začinima. Promešajte rukom.

Poređajte u veliki pleh, ne treba da se preklapaju, poređajte pojedinačno.

U posudi pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, izgnječen beli luk i bujon. Promešajte i sipajte preko krompira.

Pleh pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite na 200 stepeni 40 minuta.

Izvadite iz rerne, skinite foliju i pospite grčkim tvrdim sirom Kefalotiri ili rendanim parmezanom.

Pečei krompir pecite jo 15-20 minuta dok ne dobije zlatnu boju ili dok se ne stvori korica.

Pospite peršunom.

Recept za mediteranske krompire iz rerne možete servirati kao prilog kao što sam ja servirala uz Fegato ala Veneciana, uz drugu vrstu mesa ili kao samostalno jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: