Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Razvijena pita sa kvascem

Razvijena pita sa kvascem

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5139k455
Razvijena pita sa kvascem
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
01/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Sa gotovim korama svako može, ali samo pravi majstori će razviti oklagijom ovako mekanu pitu"

Potrebni sastojci

  • voda - 300 ml
  • kvasac - 25 g
  • so - 1 ravna supena kašika
  • brašno - 700 g
  • ulje - 100 ml
  • nadev
  • sir - 300 g
  • jaja - 3 - 4 komada
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • šećerni sirup za premazivanje
  • voda
  • šećer
* merne jedinice

Način pripreme

U polovinu tople vode izmrvite kvasac, pomešajte sa 2 supene kašike brašna dok ne dobijete kašu i ostavite da nadođe.

Sipajte u sredinu brašna, dodajte polovinu ulja, preostalu vodu, so i zamesite srednje meko testo, tako će se lakše razvući i ostavite na toplom da nadođe. Podelite na 5 jednakih delova, oblikovanih na loptice.

Svaku lopticu razvijte što je tanje moguđe na stolnjaku, a ivice isecite. Namažiite uljem, pospite nadevom od umućenih domaćih jaja i mrvljenog sira.

Podignite stolnjak na gode i koru uvijte u labav rolat, zato što će ipak da nadođe. Uvijte u oblik puža na papiru za pečenje, tako će se oblikovati i preostale loptice za pitu.

Umutite žumance sa 1 supenom kašikom ulja i 2 supene kašike svežeg mleka, namažite odozgo. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni, ako je potrebno pokrijte folijom.

U čaši vode pomešajte 1 supenu kašiku šećera, odozgo naprskajte toplu pitu i pokrijte čistom krpom. Jedite sa šoljom ajrana ili grožđem, ukusno!

Razvijena pita sa kvascem je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Anita
Anita
Ukusno i izdašno
11.08.2022 10:00