Način pripreme
U polovinu tople vode izmrvite kvasac, pomešajte sa 2 supene kašike brašna dok ne dobijete kašu i ostavite da nadođe.
Sipajte u sredinu brašna, dodajte polovinu ulja, preostalu vodu, so i zamesite srednje meko testo, tako će se lakše razvući i ostavite na toplom da nadođe. Podelite na 5 jednakih delova, oblikovanih na loptice.
Svaku lopticu razvijte što je tanje moguđe na stolnjaku, a ivice isecite. Namažiite uljem, pospite nadevom od umućenih domaćih jaja i mrvljenog sira.
Podignite stolnjak na gode i koru uvijte u labav rolat, zato što će ipak da nadođe. Uvijte u oblik puža na papiru za pečenje, tako će se oblikovati i preostale loptice za pitu.
Umutite žumance sa 1 supenom kašikom ulja i 2 supene kašike svežeg mleka, namažite odozgo. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni, ako je potrebno pokrijte folijom.
U čaši vode pomešajte 1 supenu kašiku šećera, odozgo naprskajte toplu pitu i pokrijte čistom krpom. Jedite sa šoljom ajrana ili grožđem, ukusno!
Razvijena pita sa kvascem je gotova.
Komentari