Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Razvijena pita bez kvasca

Razvijena pita bez kvasca

tsvetoslava kirkovatsvetoslava kirkova
Kuvar
13034541
Razvijena pita bez kvasca
Fotografije: tsvetoslava kirkova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Potreban je majstorluk da bi priremio ovako neverovatnu pitu sa razvijenim korama. Majstorluk, nasleđen od naših baka"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • ulje - 1 supena kašika
  • sirće - 1 kašočica
  • voda - 250 ml, topla
  • sir - 450 za nadev
  • ulje - 1/2 šolje, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno i sipajte ga u široki pleh, napravite udubljenje u sredini i dodate jso, ulje i sirće, sipajte malo po malo vode dok mesite (ako je potrebno, dodajte još vode), zamesite srednje meko testo (tvrđe od onog za pogaču).

Gotovo testo podelite na 4 dela, namažite ih uljem i ostavite da odstoje 30 minuta.

Uzmite jednu loptu, razvijte je oklagijom, ako je potrebno pospite sa malo brašna, razvijajte što je moguće tanje. Nakon toga uzmite koru i stavite je na sto, na koji ste stavili stari čaršaf ili stolnjak, vucite krajeve pite po celom prečniku, vucite pitu dok ne postane tanka kao list papira.

Uz pomoć noža isecite debele ivice i ostavite ih sa strane. Pospite uljem i mrvljenim sirom, uzmite ivice čaršafa i uvijte u rolat.

Gotov rolat uvijte u oblik puža u sredini pleha. Tako uradite i sa ostalim loptama testa. Uvijenu pitu obilno pospite uljem, pecite 40 minuta na 180 stepeni.

Kad pita bude gotova, i čini vam se da je previše masna, nagnite lagano pleh i prospite višak masti.

Ova pita je moja omiljena uspomena iz detinjstva, uspomena na moju dragu baku, koja je bila neverovatan majstor ove vrste pita.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Veca
Veca
Veoma ukusna pita od pravih domaćih kora,a ne od kupovnih,bravo
25.12.2022 15:23