Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Sirup od crne zove po receptu Petra Dimkova

Sirup od crne zove po receptu Petra Dimkova

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Sirup od crne zove po receptu Petra Dimkova
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Ukupno
20 min.
"Zato što zdravlje počinje iznutra i zavisi od misli i hrane koju uzimamo"

Potrebni sastojci

  • poljska zova - sazrela zrnca (Sambucus ebulus)
  • šećer
  • i još
  • staklena tegla - najbolje tegla od tri litra
  • rukavice
* merne jedinice

Način pripreme

Crna zova je jedna od najčešće korišćenih lekovitih biljki u svetu, posebno tokom hladnih meseci u godini.

Ona je najpopularnija kao dodatak za poboljšanje imunološke funkcije, preveniciju i lečenje simptoma prehlade i gripa.

Za pripremu sirupa je potrebno da odvojima samo dobro sazrela zrnca od grozda voća.

Ukoliko ima zelenih zrnaca, uklonite ih, zato što su toksični.

Dobro ih operite pod mlazom vode i ostavite ih da se iscede u đevđiru. Najbolje bi bilo da su suvi, kao i teglice koje ćemo puniti.

Okrunite zrnca koristeći rukavice za tu svrhu.

Za punjenje jedne teglice od tri litra potrebno je otprilike 1500 g sazrelih zrnaca crne zove i 1800 g šećera.

U čiste i suve teglice ređamo sloj zrnaca zove (oko 2 cm) i naizmenično ređamo sa šećerom. Na vrh posipamo šećerom, čiji je sloj otprilike 6-7 cm.

Teglice prekrivamo gazom i dobro zavežemo.

I ovde ja malo zaobilazim instrukciju da se tegle čuvaju na suncu.

Možda zbog toga što su temperature u Plovdivu veoma visoke i prve godine moj sirup se pretvorio u penušavi ljubičasti šampanjac.

Ja ih držim u frižideru (u nedostatku hladnog podruma), nakon 15-20 dana mešam sirup drvenom kašikom.

Pre toga sastojci se ne mešaju!

Biram vikend - vreme kako bi prestojao napolju i kako bih ga nadgledala.

Sad je hladnije, zato ću iskoristiti trenutak da istopim šećer i da procedim sirup.

Sipate ga u flaše i čuvate u frižideru.

Možete da ga prespete u manje flašice i da zamrznete u zatvorenoj prostoriji. Po želji šećer možete da zamenite medom, pitanje je da li su proizvodi dostupni. Od ostatka voća možete da napravite marmeladu. Sušena zrnca zove su sjajna za pripremu čaja tokom zimskih dana.

Upotreba:

Uzimajte svakodnevno kako biste iskoristili njegovo imunostimulirajuća svojstva. Možete ga koristite kao preventivno sredstvo, uzimajući 1/2 do 1 kašičice na dan u sred sezone prehlada i gripa. Neki izvori preporučuju da se uzima samo radnim danima, a vikendom da se pravi pauza.

Standardna doza je 1/2 do 1 kašičice za decu i 1/2 do 1 supene kašike za odrasle. Ako se borite sa prehladom ili gripom, uzimajte normalnu dozu na svaka 2-3 sata, umesto jednom dnevno, dok simptomi ne nestanu.

„U teglu se ređaju dobro sazrela zrnca poljske zove ovako: jedan red očišćenih zrna debljine 2 cm., jedan red isto toliko sitnog šećera. I tako do gore, najviši sloj šećera je debljine 8-10 cm., da se ne bi ukiselilo. Otvor tegle se vezuje gazom, ostavlja se da stoji na suncu 10-15 dana, tako što se poslednjih dana meša drvenom kašikom kako bi se šećer istopio. Nakon toga se istiskanjem cedi kroz tanku krpu, sipa se u flaše čiji se otvori umesto da se začepe zapušačem, vezuju se gazom i drže se na hladnom da se sirup ne bi ukisnuo”.

Zdravstvene koristi crne zove

Plodovi crne zove nisu samo hranljivi, već imaju i potencijal da se bore sa simptomima prehlade i gripa, da održavaju zdravlje srca i da se bore sa upalama i infekcijama, pored drugih koristi.

U narodnoj medicini sirup se koristi za lečenje gripa, infekcija, išijasa, glavobolje, zubobolje, bolova u srcu i nervnih bolova, kao i kao laksativ i diuretik.

Pored toga, voće može da se koristi za džem, sirup ili pak vino od zove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: