Način pripreme
Biramo zdrave i dobro sazrele plodove. Očistimo ih od listića i drškica i operemo u đevđiru pod mlazom vode.
Plodove stavljamo u emajliranu šerpu i zalivamo ih vodom. Stavljamo ih na ringlu i čim tečnost provri, smanjujemo i ostavljamo da se krčka dok tečnost ne ostane do 2 litre.
Ostavljamo posudu na jedan dan i jednu noć na hladnom. Narednog dana procedimo plodove i u 2 litre soka dodajemo 2 kg šećera. Zagrevamo dok se šećer ne istopi i sipamo u čiste i suve flaše /teglice/.
Sterilizujemo sirup 5 minuta od ključanja.
Savet: Od plodova možete da napravite slatko, tako što dodate šećer i limunsku kiselinu. Možete da ih pasirate i da osušite voćnu masu u rerni. Od nje sam napravila sjajnu lekovitu pulpu.
Aronija sadrži veliku količinu lekovitih sastojaka: biofenole, tanine, flavonoide, antocianine, vitamine A, C, P, B9, B6, B2, E, kalcijum, kalijum, gvožđe, mangan, jod, fosfor.
Sirup od crne aronije je lekovit i jačajući napitak, koji jača imunitet i otpornost organizma na infekcije. Veoma je koristan za glavobolju, umor, nervne napetosti i poremećaje, takođe i stimuliše regeneraciju mišićnog i koštanog tkiva.