Sirup od crne aronije

05/01/2021
"Ko odbija vitamine, pogotovo kada su posluženi u toliko aromatičnom i ukusnom obliku"
Priprema10 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno35 min.
Porcije5
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano15
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • aronija - 3 kg
  • smeđi šećer - 2 kg
  • voda - 2. 500 ml (filtrirana ili izvorska)
* merne jedinice

Način pripreme

Biramo zdrave i dobro sazrele plodove. Očistimo ih od listića i drškica i operemo u đevđiru pod mlazom vode.

Plodove stavljamo u emajliranu šerpu i zalivamo ih vodom. Stavljamo ih na ringlu i čim tečnost provri, smanjujemo i ostavljamo da se krčka dok tečnost ne ostane do 2 litre.

Ostavljamo posudu na jedan dan i jednu noć na hladnom. Narednog dana procedimo plodove i u 2 litre soka dodajemo 2 kg šećera. Zagrevamo dok se šećer ne istopi i sipamo u čiste i suve flaše /teglice/.

Sterilizujemo sirup 5 minuta od ključanja.

Savet: Od plodova možete da napravite slatko, tako što dodate šećer i limunsku kiselinu. Možete da ih pasirate i da osušite voćnu masu u rerni. Od nje sam napravila sjajnu lekovitu pulpu.

Aronija sadrži veliku količinu lekovitih sastojaka: biofenole, tanine, flavonoide, antocianine, vitamine A, C, P, B9, B6, B2, E, kalcijum, kalijum, gvožđe, mangan, jod, fosfor.

Sirup od crne aronije je lekovit i jačajući napitak, koji jača imunitet i otpornost organizma na infekcije. Veoma je koristan za glavobolju, umor, nervne napetosti i poremećaje, takođe i stimuliše regeneraciju mišićnog i koštanog tkiva.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar