Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava na grčki način sa aromatičnim nadevom

Baklava na grčki način sa aromatičnim nadevom

Gergana  GeorgievaGergana Georgieva
Guru
24665880
Baklava na grčki način sa aromatičnim nadevom
Fotografije: Gergana Georgieva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
12
"Zaista aromatičan i neodoljiv izazov!"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 paket
  • ulje - 150 ml
  • za nadev
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 šolja
  • brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • orasi - 1 šolja, mleveni
  • suvo grožđe - 200 g
  • limun - kora od pola limuna
  • cimet - 1/2 kašičice
  • za sirup
  • šećer - 2 šolje
  • voda - 3 šolje
  • vanila - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutite jaja sa šećerom. Dodajte brašno, prašak za pecivo, mlevene orahe, suvo grožđe, rendanu koru od pola limuna i cimet. Promešajte dobro celu smesu.

Namažite dno plega uljem i rasporedite dve kore za pitu. Pospite uljem i stavite još dve kore odozgo.

Odozgo ponovo pospite uljem i tako poređajte pola paketa kora, nakon toga sipajte pripremljenu smesu.

Preko nje nastavite da ređate kore za pitu, na svake dve kore sipajte po malo ulja.

Premažite ulje mposlednju koru uz pomoć četkice i stavite baklavu u ugrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite oko 45 minuta dok ne dobije zlatnu boju.

Izvadite baklavu i ostavite da se ohladi, nakon toga secite na trouglove.

Pripremite sirup tako što ćete skuvati vodu sa šećerom i na kraju dodati jednu vanilu.

Prelijte gotovu baklavu toplim sirupom.

Ostavite tako da stoji bar 3-4 sata, ako imate strpljenja može i duže.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: