Način pripreme
Meso se seče na kriške, ali ne do kraja. Odozdo parče svinjske plećke treba da ostane celo. Soli se i začinjava se začinima.
Šargarepe i kiseli krastavčići se seku na lente i stavljaju se u proreze u mesu. Tako spremljeno meso se uzima sa dve ruke i stavlja se u glinenu posudu razrezima na dole.
Meso se meže alevom paprikom. Pored njega se raspoređuje krompir, isečen na kocke i sirove pečurke.
Maslac isečen na parčiće se stavlja preko mesa.
Sipa se vino i voda. Tečnost treba da je skoro u nivou svinjetine.
Glinena posuda (đuvečara) se stavlja u hladnu rernu i peče se jedan sat na 200 stepeni.
Nakon toga rerna se smanjuje na 150 stepeni i pečena svinjetina u rerni se peče još 2 i po sata.
Sporo pečena svinjska plećka u rerni se seče i servira sa pečenim krompirom i pečurkama prelivenim sosom.
Komentari