Način pripreme
Svinjska rebra se prvo iseku na komade ako nisu prethodno odvojena. Zatim ih stavite u duboku posudu i sipajte preko njih hladnu vodu i so.
Ostavite ih najmanje 4-5 sati, ali najbolje 24 sata. Ako su potopljena na 24 sata, periodično im menjajte vodu.
Nakon što su odstojala i pustila svu zadržanu krv, rebra poređajte u pleh u kojem će se peći.
U posudi pomešajte sve suve začine - so, alevu papriku, biber, univerzalni začin 10 povrća i šećer. Sve dobro promešajte.
Rebra podmažite sa malo ulja ili po mogućnosti svinjskom mašću. Zatim ih uvaljajte sa svih strana u već pomešane suve začine.
Stavite svinjska rebra u pleh i dodajte čašu piva. Pleh umotajte u dva sloja aluminijumske folije i stavite u rernu zagrejanu na 80 stepeni.
Tako, bez povećavanja temperature, svinjska rebra se peku 6 sati.
U šestom satu temperaturu povećajte na 100 stepeni. Posle još dva sata uklonite aluminijumsku foliju sa rebara i pecite 15 minuta na 150-160 stepeni, tek toliko da lagano preplanu.
Poslužite ih topla u društvu hladnog piva ili vina. Ovako pripremljena sporo pečena svinjska rebra odvajaju se od kostiju samo jednim pogledom i tope se u ustima.
Prijatno!