Način pripreme
Stavljamo nekoliko paradajza u vrelu vodu, nakon minut prebacujemo u hladnu.
Oljuštimo ih, sečemo i saljemo u mašinici za mlevenje mesa ili u blenderu.
Skuvamo šargarepu u ekspres loncu i samlejmo fino u blenderu. Skuvamo glavice belog luka i isecedimo od ljuski.
Izvadimo unutrašnjost paprika i ispečemo, gotove prebacujemo u veliku šerpu sa poklopcem da se popare kako bi se lakše oljuštile.
U veliki plitak pleh prebacujemo paradajz i kuvamo dok se na dnu šerpe ne pokaže trag kada prođemo varjačom (najlakše je u rerni na 200 stepeni sa ventilatorom i sa odškrinutim vratima).
Oljuštimo paprike i takođe sameljemo u mašinici za mlevenje mesa.
Dodajemo ih u paradajz pire, dodajemo šargarepu, beli luk, začine, dobro promešamo, stavljamo u tegle i sterilizujemo 20 minuta.
Po želji možemo dodati malo kuvane ili pečene bundeve (ljutenica će biti mekša i ukus slađi).
Možemo dodati i mleveni kumin, sitno iseckan peršun, po jednu ljutu pečenu papričicu u svaku teglu sa mojom ukusnom ljutenicom.