Način pripreme
Stavljam da se skuvaju pileći bataci. Kada se dobila pena (ja ne sklanjam penu, već menjam vodu), promenila sam vodu, uklonila njihovu kožicu i ponovo sam ih stavila da se kuvaju dok se nisu u potpunosti skuvali.
U bujon sam dodala soja sos, vegetu, biber, kockicu telećeg bujona, lovorov list, dimljenu alevu papriku i sušeno povrće.
Kada su se bataci skuvali, izvadila sam ih u posudu da se ohlade, a za to vreme sam procedila bujon. Očistila sam batake od kostiju na male komade.
Bujon postaje unikatan!
I ovde dolazi različito!
U duboki tiganj sa nelepećim premazom stavila sam maslac, dodala sam topljeni sir i majonez i energično sam mešala dok se nije dobila homogena smesa, nakon toga sam dodala 2 supene kašike brašna i 3 kutlače proceđenog bujona i ponovo mešanje.
Kada se zgusnulo, ponovo 2 supene kašike brašna i bujona i ponovo mešanje, a posle sam dodala samo bujon dok nisam dobila željenu gustinu (malo tečnija konzistencija), nakon toga u ukusni frikase sam dodala meso.
U međuvremenu sam umutila kiselo mleko u 2 žumanca i limunovom soku (može i sa jabukovim sirćetom).
Nakon dodavanja piletine i gotove zaprške, kutlačom uzimam bujon i lagano mešam sa zaprškom i kada su dostigli jednaku temperaturu, pomešala sam zapršku sa frikaseom.
Nadam se da će vam se dopasti ovo veoma ukusan, drugačiji Pileći frikase.