Način pripreme
Tokom leta mnogo zelenih jabuka padne sa voćki, još potpuno nezrelih, ali slatko-kiselkastog ukusa.
Ovaj recept za slatko je sjajna ideja kako možemo da ih iskoristimo.
Ogulimo šargarepe i izrendamo ih. Nakon toga ogulimo i očistimo zelene jabuke i takođe izrendamo na krupno rende. Pomešamo ih u velikoj šerpi, promešamo i prelijemo sa 2 šolje vode (po 300 ml).
Poklopimo šerpu poklopcem i ostavljamo na ringli da ključaju otprilike 15, 20 minuta, tako što s vremena na vreme mešamo kako bi omekšale i slegle.
Nakon toga skidamo sa ringle i ostavljamo nekoliko minuta da se malo ohladi. Pasiramo pasatorom u šerpi, ali ne celu količinu, već samo polovinu kako bi ostalo krupnih komadića. U voće dodajemo beli kristal šećer, mešamo i ponovo vraćamo na ringlu.
Čim provri, ostavljamo da vri otklopljeno - bez poklopca, tako da višak soka izvire. Periodično mešajući drvenom pljosnatom varjačom kuvamo slatko dok se ne zgusne (na jakoj vatri oko sat vremena).
Za to vreme operemo i osušimo male staklene teglice za slatko i takođe i njihove poklopčiće. Otprilike 5 minuta pre nego što skinemo šerpu sa slatkom sa ringle dodajemo sveže listove rozetle (cele) i limuntus.
Čim slatko bude gotovo, odmah - dok je još vruće, sipamo ga u osušene teglice, puneći ih do gore (ispod prstena). Dobija se otprilike 7 teglica (po 314 ml).
Čim napunimo teglicu, odmah je zatvaramo poklopcem (na šraf) i okrećemo naopačke. Sve napunjene teglice ostavljamo okrenute sa pokopcem nadole dok se ne ohlade, kako bi mogle od toplote same da se vakumiraju. Na taj način nije potrebno da ih dodatno sterilizujete.
I čarobno slatko je gotovo!
Neverovatno aromatično i ukusno slatko od jabuka i šargarepa - pravo zadovoljstvo za čula! Svima omiljeno, posebno deci!
Neobično ukusno.