Način pripreme
Oljuštite jabuke, izvadite im seme i isecite ih na četvrtine. Dodajte vodu, šećer i limunsku kiselinu.
Odnos vode i jabuka je 1: 1; šećer - u količini od 1 kašike na 150-200 grama jabuka, u zavisnosti od toga koliko su jabuke slatke, oslanjajte se na vaš ukus; limunska kiselina - u zavisnosti od toga koliko su same jabuke kisele ili ne, probajte ih, možda kiselina neće biti potrebna.
Stavite lonac na vatru, pustite da proključa i sačekajte da jabuke prokuvaju. Kada tečnost proključa, ovaj proces trajaće oko 5-10 minuta - u zavisnosti od sorte jabuka.
Pomoću blendera, miksera ili sita pripremite pire od jabuka od dobijene mase.
Dodajte 1 kašiku griza u pire od jabuka. Izmutite mikserom. Sklonite posudu sa vatre.
Dodajte jednu po jednu kašiku griza uz stalno mešanje mikserom dok ne potrošite griz.
Vratite šerpu na vatru i kuvajte uz neprestano mešanje dok griz ne bude spreman. Nakon što smesa proključa, kuvajte sve 3-4 minuta, povremeno mešajući i pazeći da ne zagori.
Uklonite sos od jabuka i ostavite da se kratko ohladi, a zatim umutite mikserom. Masa treba da pobeli, poveća zapreminu i da se potpuno ohladi.
Da bi ovaj proces bio brži, a mus vazdušast, morate pribeći brzom hlađenju. Da biste to uradili, tokom mućenja stavite posudu sa musom od jabuka u širu posudu, u koju ste sipali ledeno hladnu vodu.
Rezultat je vazdušast mus od jabuka. Stavite ga na nekoliko sati u frižider i postaće gušći i svežiji.
Mus od jabuka sa grizom je ukusan, vazdušast, osvežavajuć! Ako ga nikada niste pripremali, probajte da napravite ovaj mus od jabuka - svideće vam se!
Prijatno!
Komentari