Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Aromatične školjke sa belim lukom, vinom i peršunom

Aromatične školjke sa belim lukom, vinom i peršunom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Aromatične školjke sa belim lukom, vinom i peršunom
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Očaravajuće ukusne i mnogo jednostavne za spremanje školjke kojih se nećete zasititi koliko god da pojedete"

Potrebni sastojci

  • školjke - 1, 8 kg
  • beli luk - 5 - 6 čenova
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
  • limun - 1 komad, sk i kora
  • vino - 150 ml, sovinjon blan
  • beli luk - 3 - 4 struka, mladi
  • mirođija - 1 vzezica
  • peršun - 1 vezica
  • ljute paprike - 1 - 2 komada, po želji
  • maslinovo ulje - za zlivanje
  • morska so
* merne jedinice

Način pripreme

Oljušteni čenovi belog luka se sotiraju kratko u maslinovom ulju. Dodaju se dobro očišćene školjke, posuda se poklapa i plodovi mora se dinstaju 4-5 minuta, dok se sve ne otvore.

Školjke se začinjavaju sokom od limuna i vinom, ostavljaju se na kratko otkrivene, dok alkohol ne uvri. Poklapaju se i ponovo i dinstaju se 4-5 minuta.

Sklanjaju se sa ringle i posipaju se miksom narendane kore limuna, sitno isečenim strukovima belog luka i svežim zelenim začinima. Po želji možete da dodate i sitno isečenu ljutu papriku.

Prelivaju se sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja, posipaju se sa malo morske soli i garniraju se sa kriškama limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: