Način pripreme
Iseckajte luk i crni luk na sitne kockice, nakon toga takođe sitno iseckajte šargarepu i paprke - takođe na sitne kockice. Odvojite listove bosiljka, a stabla /odaberite ona koja su krehkra/isecite sitno.
Dva struka celera isecite na komade i stavite u vrelu vodu. Kuvajte dok ne omekšaju, ocedite i takođe sitno iseckajte.
U duboku šerpu sipajte maslinovo ulje za kuvanje - oko 4-5 supenih kašika i kockicu lepog maslaca. Ugrejte na umerneoj vatri, sipajte iseckani luk i beli luk, mešajte 1 minuta i dodajte svo mleveno meso.
Uz neprestano mešanje izmrvite. Začinite sa prstohvatom-dva majčine dušice, peperončinom, origanom, prstohvatom cimeta, dodajt strukove bosiljka i celer, posolite solju i sveže mlevenim biberom, dodajte lovorov list i sipajte vino, mešajte 1-2 minuta da upije smesa miris vina.
Sipajte 2 supene kašike paradajz pirea i mešajte da se kratko zaprži, a nakon toga sipajte sok, trebalo bi da dodate i 1 kašičicu šećera, dok je italijanski paradajz dovoljno sladak i nije potrebno.
Ostavite na jako umerenoj vatri, od 9 stepeni na trećem da se krčka samo oko 40-45 mintua, periodično mešajte.
Sos treba da ostane na masti od maslinovog ulja. Na kraju kuvanja dodajte krupnije iskidane listove bosiljka. Skinite sa vatre.
Testenina je po izboru, mogu biti špagete, taljatele ili druga vrsta, skuvajte ih prema uputstvu na pakovanju. Ocedite i sipajte malo maslinovog ulja, promešajte. Na italijanski način se sve dodaje u soso, promeša i tako servira sa obilno rendanim parmezanom.
Serviramo posebno kuvanu testeninu u tanjir i prelivamo sosem od mlevenog mesa, po izboru je i rendani parmezan.