Način pripreme
Počnite sa pripremom bešamel sosa. Ugrejte maslac u dubokoj posudi na vatri dok se ne rastopi. Dodajte brašno i mešajte da se ne stvore grudvice. Dodajte brašno i mešajte da se ne stvore grudvice. Propržite brašno kratko, dok ne dobije zlatnu boju.
Počnite da sipate sveže mleko u etapama da se ne stvore grudvice. Mešajte uz neprestano dok se sos bešamel ne zgusne potpuno. Začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Ostavite sos da vri na umerenoj vatri na kratko i skinite sa vatre.
Počnite sa sosom bolonjeze. Isecite luk i čen belog luka sitno. Ugrejte maslinovo ulje u dubokoj posudi, stavite luk i beli luk, posolite i dinstatjte dok ne omekša. Nakon toga dodajte mleveno meso i pržite, u isto vreme drobite drvenom kašikom. Začinite biberom i kuvjate dok se mleveno meso ne izdrobi i ne dobije zlatnu boju.
Isecite struk celera i list svežeg bosiljka sitno i dodajte u sos. Sipajte sok od paradajza, paradajz iz konzerve i paradajz pire. Dodajte i kašičicu šećera da balansirajte kiseli ukus paradajza. Promešajte sve dobro i ostavite sos da vri i da se redukuje. Kad tečnost iz paradajza ipsari, sipajte belo vino i kuvajte još nekoliko minuta.
Počnite da ređate lazanju, prvo stavite sloj kora za lazanje na dno pleha. Pokrijte obilno sosom bolonjeze, a odozgo rasporedite sloj bešamela. Pokrijte drugom slojem kora i ponovo pokrijte sa dva sosa. Smenjujte na taj način dok ne potrošite sastojke.
Završite lazanju bolonjeze sa rendanim parmezanom ili drugim tvrdim sirom.
Prebacite jelo u rernu na 180 stepeni 30-40 minuta.