Način pripreme
Operite i očistite od koštica kajsije.
Isecite ih na ivice, stavite ih u posudu i pospite likerom.
Ostavite ih da odstoje tako oko 1 sat. One će vam trebati za dekoraciju jednostavne keks torte.
Stavite 1200 ml svežeg mleka na vatru i dodajte u njega šećer, promešajte i ostavite da se zagreje.
U preostalom mleku rastvorite dve kesice skroba od kajsije.
Kada se mleko sa šećerom zagreje, ali još nije provrelo, sipajte u tankom mlazu i uz neprestano mešanje rastvoreni skrob.
Kuvajte i mešajte dok se ne dobije smesa gustine krema.
U pravougaonu posudu za pečenje poređajte jedan red keksa.
Odozgo prelije sa trećinom vrućeg krema.
Nakon toga poređajte drugi red keksa, pokrijte kremom.
Na kraju poređajte treći red i prelijte preostalim kremom.
Pospite odozgo mlevenim orasima i dekorišite parčićima kajsija natopljenim u likeru.
Ostavite gotovu keks tortu sa kajsijama da odstoji u frižideru oko 4-5 sati, pre nego što servirate.