Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Voćni kolač»Anđeoska torta sa kajsijama

Anđeoska torta sa kajsijama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Anđeoska torta sa kajsijama
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Božanstven ukus i miris, torta koja je pripremljena u raju"

Potrebni sastojci

  • kajsije - 500 g
  • za koru
  • vanila - 1 komad, štapić
  • brašno - 90 g
  • kakao - 50 g
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 300 g
  • belanca - 8 komada
  • za krem od maslaca
  • vanila - 1 štapić
  • sveže mleko - 1 litar
  • žumanca - 8 komada
  • šećer - 200 g
  • brašno - 8 supenih kašika
  • ružina voda - 50 ml
  • bela ćokolada - 300 g
  • masalc - 500 g
  • šećer u prahu - 120 g
  • za glazuru
  • želatin - 1 list
  • kora od pomorandže - od 1 pomoradnže
  • maskarpone - 400 g
  • šećer u prahu - 150 g
  • poslastičarska boja - 1 prstohvat, narandžasta
  • za dekoraciju
  • čokoladne figurice - leptiri
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu torte se prvo počinje sa korom. Pripremamo dve čiste i potpuno suve staklene posude u koje odvajamo belanca od žumanaca. Treba da budemo veoma precizni i pažljivi, zato što i najmanji ostaci žumanca neće dozvoliti da konsistencija belanca bude glatka i gusta.

Umutimo belanca uz pomoć miksera. Zlatno pravilo prilikom rada sa njim je da počnemo na najnižoj brzini i postepeno pojačavamo. U poretu dodajemo u malim porcijama polovinu šećera i nastavljamo da mutimo dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. Kad mutimo belanca uvek dodajemo prstohvat soli.

Pomešamo brašno sa kakaom, solju, sastruganom unutrašnjosti štapića vanile i preostali šećer.

Dodajemo ih u umućena belanca i lagano mutimo, kositimo spatulu. To je potrebno da se ne bi izgubio dobijeni obim.

Namažemo okrugao kalup za torte, posut brašnom. Sipamo smesu od kakaoa i ravnomerno je rasporedimo. Koru pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta. Kad se ispeče stavljamo je na rešetku i ostavljamo da se ohladi. Pažljivo je isečemo na tri tanke kore.

Za krem od maslaca - prvo napravimo poslastičarski krem, tako što ugrejemo sveže mleko u šerpi i dodajemo sastuganu unutrašnjost štapića vanile i ružinu vodu. U posudi umutimo žumanca sa preostalim šećerom i brašnom.

Prvo dodajemo malo od toplog mleka, promešamo, a nakon toga sipamo celo mleko. Vraćamo smesu u šerpu na vatru i mešamo 5 minuta, dok se krem ne zgusne. Sipamo poslastičarski krem preko metalnog poslužavnika i rasporedimo. Pokrivamo providnom folijom i ostavljamo da se ohladi.

Za to vreme rastopimo belu čokoladu na pari. Umutimo maslac uz pomoć miksera dok ne bude mekan, nakom toga dodajemo šećer u prahu u malim porcijama. Dodajemo polovinu hladnog poslastičarskog krema, malo po malo i mutimo dok se ne dobije homogena smesa.

Odvajamo 1/3 krema i pomešamo sa rastopljenom čokoladom, da se dobije čokoladan krem.

Počinjemo sa sastavljanjem torte, stavimo prvu koru na odgovarajući poslužavnik.

Rasporedimo 1/3 krema od maslaca i preko njega stavljamo drugu koru. Rasporedimo 1/3 odvojenog čokoladnog krema. Preko njega poređamo kajsije, isečene na tanke kriške. Stavljamo treću koru, pritisnemo. Rasporedimo preostali krem od maslaca preko torte i poravnamo. Stavljamo u frižider na 1 sat da se stegne.

Za to vreme pripremamo glazuru. U odgovarajućoj posudi pomešamo maskarpone sa šećerom u prahu. Fino izrendamo koru pomorandže. Potopimo želatin u hladnu vodu na 10 minuta. Istisnemo ga i stavljamo u šerpu na vatri.

Ugrejemo ga dok se ne rastopi i dodajemo u maskarpone. Pospemo prstohvatom poslastičarske boje da dobijemo boju glazure i promešamo. Stavimo po celoj površini torte. Poravnamo uz pomoć lista papira za pečenje.

Ukrašavamo kriškama kajsije i dekorišemo čokoladnim leptirima. Vraćamo tortu ponovo u frižider da se stegne. Ukrasimo voćem pre serviranja, poređajte i čokoladne leptire.

Torta je veoma lagana, sa sočnim korama, nežnim maskarponeom i sočnim kajsijama. Kombinacija ukusa je čarobna. Ostavljamo vas da uživate u njenom božanstvenom ukusu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: