Način pripreme
Krompir očistite i isecite na velike kockice.
U šerpi sa maslinovim uljem dodajte krupnije iseckan luk i izgnječen beli luk, to znači da ga isečete na dasci za sečenje, posolite i nakon toga širokim delom noža počnite da gnječite, klizite sa nožem preko komada belog luka dok ne dobijete gladak pire. Nemam predstavu zato većina kuvara koja gledam to rade sa belim lukom, a to je skoro stalno, sigurno nije zato što nemaju gnječilicu, verovatno tako pojačaju njegov miris.
Dodajte lovorov list i iseckani ruzmarin. Mešajte dok luk ne omekša. Dodajte krompir, mešajte i odozgo prelijte paradajzom, dodajte vodu, so i biber po ukusu.
Šerpu poklopcite poklopcem i ostavite na umerenoj vatri oko 45 minuta, periodično mešajte. Ako je potrebno dodajte malo tople vode.
Nakon što krompir potpuno omekša skinite sa vatre.
Prilikom serviranja pospite iseckanim peršunom i sa malo maslinovog ulja, uvek servirajte sa velikim komadom feta sira, prelivenog maslinovim uljem i posutim origanom.