Način pripreme
Iako je za pripremu ovog recepta potrebno skoro dva sata, svakoj večeri dodaje nešto posebno. U ovom receptu piletina za janiju se prži dok ne postane hrskava, a zatim se dinsta sa bamijom i ostalim sastojcima.
I tako dobijate svoju ukusnu i zdravu grčku janiju sa bamijom. Sve možete poslužiti sa ukusnim pirinčem, krompirom, testeninom ili samo sa svežim hlebom da se umače.
Začinila sam piletinu solju, belim lukom, biberom, alevom paprikom i sirćetom i ostavila da se marinira 1 sat. Stavite bamiju u posudu sa sirćetom i 1 kašikom soli i ostavite da odstoji 30 minuta do sat vremena, mešajući nekoliko puta dok pripremate ostatak.
U tiganj stavim 2 kašike maslinovog ulja, stavim začinjene pileće batake i propržim do zlatne boje, dodam luk i seckanu papriku, dobro prodinstam, dodam paradajz sos, dodam vodu dok se ne pokrije cela piletina, poklopim tiganj i kuvam na jakoj vatri 20 minuta.
Oprala sam bamiju.
Bamiju sam osprala i ocedila, pa stavila na piletinu bez mešanja. Preko bamije sam iscedila sok od limuna. Poklopila sam tiganj i ostavila da se krčka sa piletinom još 20-30 minuta.
Ako volite korijander, dodajte iseckan u janiju sa bamijom pre serviranja. Kada je gotovo, izvadite piletinu, promešajte bamiju u sos i stavite na tanjir sa piletinom.
Poslužite uz pirinač ili testeninu i ukrasite svežim peršunom i hrskavim hlebom. Prijatno!