Način pripreme
Rerna 190 stepeni:
Kalup 25 cm.
Pripremite 3 kore jednake veličine 25 cm u kalupu za tortu. Ako nemate toliko, pripremite 5 listova od papira za pečenje, nacrtajte krugove prečnika 25 cm. Namažite parčetom maslaca, a odozgo pospite sa malo brašna, istresite višak. Tako će se lakše odlepiti kore sa orasima.
Pre nego što počnete da mutite belanca, dobro je da posudu izmerite na vagi, a nakon što bude gotovo izmerite i oduzmite gramažu posude, merite samo količinu smese, da bi u kalupima bila jednaka veličina.
Mutite belanca na penu dok ne pobele, dodajte kremotartar u porcijama i dodajte šećer. Mutite na maksimalnoj brzini dok ne dobijet čvrst sneg - koji kad se okrene posuda ne izlazi.
Nakon što bude gotovo u porcijama dodajte mlevene orahe i mešajte pažljivo spatulom da ne padnu belanca. Raspordite u kalupe, poravnajte spatulom.
Svaki kalup ili dva odjednom pecite na 190 stepeni, ne više od 6-8 minuta. Nezavisno da li su meke, vlažne kore izvadite iz rerne, okrenite na papir za pečenje i skinite gornji papir. Ostavite da se potpuno ohladi.
Krem
Ugrejte pavlaku do tačke vrenja. Skinite sa vatre i dodajte komade čokolade. Sačekajte 2-3 minuta da se malo rastopi, a nakon toga mešajte dok ne dobijete glatnu konsistenciju. Dodajte kockice maslaca i ponovo mešajte dok se potpuno ne rastopi. Ostavite u friždieru da se stegne toliko da možete rasporediti na kore, da ne bude poptuno tečno.
U obruč za tortu stavite prvu koru i namažite kremom, nakon toga drugu - krem i tako dok ne potrošite kore. Odozgo tanko namažite, takođe i sa svih strana. Ostavite u frižideru na oko 3 do 4 sata.
Glazura
Na pari rastopite čokoladu, dodajte pavlaku i kašičicu ulja, ono pomaže da rastopljena čokolada ima sjaj. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi onoliko koloko može da se nanese pravilo, da se ne razlije poptuno.
Izvadite tortu iz frižidera i stavite na rešetku. Prelijte glazurom, namažite sa strane. Kružno pospite mrvljene pistaće.
Pažljivo prebacite tortu na tacnu i vratite u frižider da se stegne oko 30-40 minuta.
Gotovu tortu sa belom čokoladom isecite na uskre trouglove.
Napisala sam recept onako kako mi je dat, ali sam dodala neke svoje promene i napomene.
Ovaj recept je replika poznate torte Garaš, koja ima jedinstven ukus kakaa i čokolade.
Ne bih je nazvala bela torta Garaš, zato sam promenila ime - Torta sa belom čokoladom.
Za vreme pripreme sam malo promenila krem, kojeg je po mom mišljenju bilo malo za premazivanje kora, zato, nakon što se potopuno ohladio umutila sam lagano mikserom da bi se povećao obim, ali treba da se pazi, da se ne preseče, pošto je to vrlo moguće. U trenutku kada primetite i malu promenu u konsistenciji treba da prestanete da mutite. Tako se dobija dovoljno krema, sa kojim sam namazala tortu sa svih strana.
Takođe navedeni šećer za kore je u velikoj količini po mom mišljenju i ja sam smanjila na 170 g, sasvim dovoljno zato što je bela čokolada dovoljno slatka za razliku od crne kuvertire.
Torta je fine konsistencije, sa lepim korama od oraha, zasićujuća i zato se seče na tanke fine trouglaste komade.
Komentari