Način pripreme
Rerna - 160-170 stepeni.
Kalup za kolač prečnika 23/13 cm, namazan i pokriven papirom za pečenje.
1. U suvoj posudi za pečenje žicom se mute jaja, mleko i vanila.
2. U posudi miksera se mute na srednjoj brzini brašno, so, šećer oko 30 sekundi. Dodaje se maslac u kockama i polovina smese od jaja. U početku se muti na sporim brzinama miksera, dok se sastojci dobro ne pomešaju, a posle na visokoj brzini oko minut. Postepeno se dodaje i druga smesa od jaja i sve se muti oko minuta na velikoj brzini.
3. Sipa se u kalup za kolač i zagladi se špatulom.
Peče se na odgovarajućoj, gore naznačenoj, temperaturi oko 55-65 minuta dok ne postane zlatasto braon i dok kolač ne napukne sa gornje strane. Ako se proceni da kolač odozgo počinje da gori, stavlja se aluminijumska folija, namazana hladnim maslacem.
Ohladi se na metalnoj rešetki.
Beleška: Ovo je kolač, vlažan i bogat maslacem i vanilom, zato mu je i ime takvo - bogat kolač sa maslacem (Pound cake).
Ovaj kolač ima drugačije mešanje sastojaka o kome treba da se vodi računa. Prvo se promešaju suvi sastojci, a posle se dodaje maslac u kockama. Ovaj metod mešanja dovodi do smanjenja glutena u brašnu i dobije sa jedna teža i drugačija struktura testa.
Za tačnu gramažu sam koristila električnu vagu i držala sam se tačnih proporcija i načina miksiranja sastojaka.
Izuzetno jednostavan za spremanje.
Servira se sa svežim voćem ili kuglom jake pavlake.
Može da se čuva duže vreme ili da se zamrzne u zamrzivaču za kasnije korišćenje.