Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Bogat kolač sa maslacem

Bogat kolač sa maslacem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Bogat kolač sa maslacem3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Zašto je toliko bogat kolač sa maslacem razumećete čim ga probate i pročitate recept"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada, sa sobne temperature
  • sveže mleko - 3 kašike, sobna temperatura
  • vanila - 1 1/2 kašičica, ekstrakt
  • brašno - 150 g, prosejano
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1/4 kašičice
  • šećer - 150 g, kristal
  • maslac - 180 g, sa sobne temperature, na kocke
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160-170 stepeni.

Kalup za kolač prečnika 23/13 cm, namazan i pokriven papirom za pečenje.

1. U suvoj posudi za pečenje žicom se mute jaja, mleko i vanila.

2. U posudi miksera se mute na srednjoj brzini brašno, so, šećer oko 30 sekundi. Dodaje se maslac u kockama i polovina smese od jaja. U početku se muti na sporim brzinama miksera, dok se sastojci dobro ne pomešaju, a posle na visokoj brzini oko minut. Postepeno se dodaje i druga smesa od jaja i sve se muti oko minuta na velikoj brzini.

3. Sipa se u kalup za kolač i zagladi se špatulom.

Peče se na odgovarajućoj, gore naznačenoj, temperaturi oko 55-65 minuta dok ne postane zlatasto braon i dok kolač ne napukne sa gornje strane. Ako se proceni da kolač odozgo počinje da gori, stavlja se aluminijumska folija, namazana hladnim maslacem.

Ohladi se na metalnoj rešetki.

Beleška: Ovo je kolač, vlažan i bogat maslacem i vanilom, zato mu je i ime takvo - bogat kolač sa maslacem (Pound cake).

Ovaj kolač ima drugačije mešanje sastojaka o kome treba da se vodi računa. Prvo se promešaju suvi sastojci, a posle se dodaje maslac u kockama. Ovaj metod mešanja dovodi do smanjenja glutena u brašnu i dobije sa jedna teža i drugačija struktura testa.

Za tačnu gramažu sam koristila električnu vagu i držala sam se tačnih proporcija i načina miksiranja sastojaka.

Izuzetno jednostavan za spremanje.

Servira se sa svežim voćem ili kuglom jake pavlake.

Može da se čuva duže vreme ili da se zamrzne u zamrzivaču za kasnije korišćenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: