Način pripreme
Za ovu ukusnu pitu očistite 200 g jagoda i pospite sa 2 kašike šećera.
Odvohte belanca od žumanaca. Pomešajte sitan sir sa žumancima, 125 g šećera, grizom, solju i vanilin šećerom.
Umutite belanca da dobiju tvrde vrhoce. Dodajte ih iz dva puta u griz, mešajući pažčjivo špatulom.
Stavite jagode na dno namazane posude za pečenje i sipajte smesu sa grizom.
Skroz odozgo poređajte po nekoliko jagoda (ostalih 200 g servirajte tako što ih poređate preko gotovog kolača od jagoda).
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175-150 stepeni (gas, 30 minuta).
Izvadite iz rerne i pospite šećerom u prahu kolač sa grizom. Poređajte i servirajte sa ostalim jagodama.
Nek vam je slatko uz ovu brzu pita od jagoda sa grizom!
Savet: Konzumirajte griz kao izvor selena. Uz konzumaciju griza povećavamo unos kompleksa B vitamina, posebno folne kiselin i tiamina. B kompleks vitamina održava metabolizam.
Dodavanje dovoljno selena u ishranu i dijetu doprinosi jačanju imuniteta i sprečava infekcije.
Griz nas drži sitim duže i čuva od prejedanja. Drugim rečima bićete u stanju da smršate za kraće vreme i držaćete telesnu težinu u normalnim granicama.