Način pripreme
Rerna 220 stepeni - na 15 min. i 180 stepeni na 20/25 min;
Dubok keramički kalup ili drugi odgovarajući prečnika otprilike 22-23 cm, dabro nauljen i posut brašnom.
Kora sa maslacem
U posudu se sipa brašno, so i šećer. Mešaju se metalnom žicom za mućenje. Hladni maslaca se seče na sitne kockice i dodaje se. Poslastičarskim blenderom ili prstima dovodi se do grubih mrva. Sipa se hladna voda kako bi se formirao spoj, kod mene je bilo tačno 60 ml i brzo se umesi grubo testo. Stavlja se u foliju, oblikuje se na pločici i ostavite na 30 min. u frižideru kako bi se gluten opustio.
Za to vreme se sprema punjenje od trešanja. Koristila sam poslednje zamrznute trešnje, ali u principu recept je za sveže trešnje. Ukoliko su sveže, prvo se očiste od koštice. Stavljaju se u posudu i prekrivaju se šećerom, mešaju se, sledi malo likera, soli, limunovog soka i na kraju se dodaje skrob. Za slična punjenja najbolje je da se koristi brašno od tapioke, ali u nedostatku takvog, zamenjuje se kukuruznim skrobom, zato sam njega stavila na prvo mesto u receptu. Smesa se dobro promeša i ostavlja se sa strane do njenog korišćenja.
Ohlađeno testo se vadi i 1/3 njega se seče i ponovo stavlja u frižider. Ono će poslužiti kao dekoracija za pitu.
Veliki komad testa se razvije, može da se razvije radi praktičnosti, između dva papira za pečenje ili na malo brašna sa prečnikom od otprilike 30-32 cm, tako da može da napravi ivica. Pomoću oklagije se prenosi u kalup. Izgladi se dno i oblikuje se ivica po stranicama, koji treba da bude visok otprilike 3 cm. Kalup se ponovo stavlja u frižider dok se ne oblikuje dekoracija od ostalog testa, koje se vadi i razvija toliko da može da se iseče otprilike 18-20 komada zvezdca ili drugi odgovarajući kalup sa metalnim rezačem prečnika otprilike 6-7 cm.
Isečeni oblici, kod mene zvezde, ređaju se na papir za pečenje, jedna do druge i ostavljaju se u frižideru na 10 min.
Vadi se osnovno testo sa kalupom i u njega se supa celo punjenje zajedno sa sirupom koji se formirao. Stavljaju se mali komadići maslaca između trešanja. Premazuju se stranični rubovi pavlakom pomoću četke. Svaki ohlađeni oblik-zvezda se premazuje pavlakom i ređaju se odozgo na trešnje, nije potrebno da budu pravilo poređani. Posipaju se kristal šećerom.
Pita od trešanja se peče na 220 stepeni 15 minuta, nakon čega se smanjuje temperatura do 180 stepeni i peče se još 20-25 min ili dok ne počnu da izlaze teški mehurići u trešnjama.
Vadi se, hladi se 15/20 min.
Servira se kašikom, teško je da se oblikuju pravilni trouglići, ali u principu svaka pita sa trešanjama s takvim bogatim punjenjem se servira topla i zagrabi se kašikom sa serviranje. Može da se doda kugla sladoleda ili umućene pavlake.