Način pripreme
Rerna - 175 - 180 stepeni.
Kalup za torte sa skroz nepokretnim dnom sa prečnikom od otprilike 22 cm, veoma dobro nauljen i obložen papirom za pečenje.
Za ovu Baskijsku tortu sa kremom od vanile (Gateau Basque con Crema de Vainilla) radi se kako mikserom, tako i rukom.
1.Krem
U posudu se stavljaju žumanca, šećer i mešaju se metalnomžicom za mućenje. Dodaje se brašno, kukuruzni skrob i otprilike 100 g svežeg mleka, ponovo se muti. Ostalo mleko se zagreje i lagano se dodaje u smesu od žumanaca, uz mućenje. Vraća se ponovo u šerpu i kuva se gust krem. Sipa se u hladnu posudu, dodaje se pasta od vanile, meša se, prekriva se folijom i u potpunosti se hladi. Nakon toga se stavlja u veliki špric. Ovo se radi kako bi bilo lakše, jednostavno kroz sasečeni kraj fišeka, bez dodatnog dela se stavlja kem na testo.
2. Testo od maslaca
U posudu miksera se sipa brašno, prašak za pecivo, bademovo brašno, meša se i dodaje maslac u kockicama i pasta od vanile. Zavrti se na niskom ubrzanju, dok se ne objedine proizvodi i dok se ne dobiju krupne mrve. Dodaje se jaje, žumance i muti se na srednjoj brzini, kako bi se oblikovala lopta mekog testa. Vadi se iz posude miksera, još malo se oblikuje rukama na malo brašna i deli se na dva dela, tako što je jedan deo 1/3 od celokupnog testa. Oba testa se uvijaju u foliju i ostavljaju se na 30 minuta u frižideru.
Ohlađeno testo, veće se razvija između dva papira sa prečnikom na dnu kalupa, tako što je malo veće za otprilike prst i po. Kako bi bilo lakše, isekla sam testo upravo veličine kalupa, uklonila sam ostatke. Oni će se ponovo razvijati između dva papira, ali u pravougaonik će se iseći trake otprilike 2 cm širine. Ove trake se stavljaju oko testa u kalup, ovo će biti bord kolača. Lagano i pažljivo osnova se hvata prstima. Sipa se ohlađeni krem pomoću velikog fišeka.
Ostavlja se u frižideru dok se razvija drugo testo, takođe veličine kalupa. Stavlja se pomoću papira na krem. Uhvate se oba testa s dva prsta i oblikuje se bord.
Od ostataka testa većim okruglim dodatkom za špric se seku mali krugovi, 4 komada. U osnovi testo se steže i izdužuje, a sa druge strane oblikuje se kao široki list, snažno zavijen u jednu svoju stranu, liči na veliki zarez. Sva četiri kalupa se stavljaju u sredinu torte, tako što se veoma lagano stežu njihovi izduženi repovi.
Faktički Baskijska torta je interesantna i poznata po tome što se uvek odozgo nalazi neka figura i uglavnom je to figura stilizovanog krsta života.
Nezavisno od ove figure sa strane se ređaju oljušteni bademi, koji ukoliko ne postoji figura stilizovanog krsta, mogu da budu u obliku cveta, takođe pomoću viljuške se prave ukrštene trake.
Bademova torta se četkicom premazuje jednim umućenim belancem. Ostavlja se ponovo u frižideru, dok se ne zagreje rerna.
Peče se na 175-180 stepeni otprilike 35-40 minuta.
Vadi se, hladi se otprilike 15 minuta u kalupu i vadi se na rešetku.