Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Ekleri»Ekleri sa kakao glazurom

Ekleri sa kakao glazurom

Ekleri sa kakao glazurom
Fotografije: Plamena Ivanova Ekimova
1 / 2
11/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
4
"Evo kako izgleda izazov u svojem najčistijem obliku"

Potrebni sastojci

  • za kuvano testo
  • brašno - 3 šolje (500 g)
  • kravlji maslac - 1 kesica (250 g)
  • so - 1 prstohvat
  • voda - 1 l
  • jaja - 8 komada
  • za krem
  • sveže mleko - 1 1/2 l
  • šećer - 2 šolje
  • brašno - 2 šolje
  • žumanca - 6 komada
  • maslac - 1 paket (125 g)
  • vanila - 1 komad
  • za glazuru
  • kakao - 50 g, u prahu
  • šećer - 1 šolja
  • voda - malo
  • kokosovo brašno - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kuvanog testa:

1 litar vode skuvamo zajedno sa 1 velikim paketom kravljeg maslaca. Dodajemo prethodno prosejano brašno i prstohvat soli. Mešamo neprestano drvenom kašikom i na slaboj vatri dok ne dobijemo glatko kuvano testo koje se odvaja od posude. Skidamo sa vatre, premestimo u drugu posudu i ostavljamo da se ohladi.

Kad se ohladi u testo počinjemo da dodajemo jedno po jedno jaje. Mešamo neprestnao. Testo treba da upije lepo jaja i da postane homogeno. Na pleh, obložen papirom za pečenje rasporedimo testo kašikom (jedna kašika je kao jedan ekler). Eklere pečemo na 180 stepeni oko 30-40 minua (dok ne dobijemo zlatnu boju).

Priprema krema:

750 ml svežeg mleka skuvamo zajedno sa 2 šolje šećera. Posebno u posudi umutimo 6 žumanaca, preostalih 750 ml svežeg mleka i 2 šolje prethodno prosejanog brašna.

Smesu lagano sipamo u mleko koje vri. Dodajemo vanilu i kravlji maslac. Nakon toga ostavljamo da se ohladi.

Priprema glazure:

Kakao i šećer pomešamo sa malo vode i ostavljamo da provri. Vri na tihoj vatri dok se malo ne zgusne.

Eklere punimo kremom. Možemo koristiti špric. Ja ih punim sa jednim velikim špricem (50 ml iz apoteke). Potopim u kakao smesu do pola i dok su još topi posipamo kokosovim brašnom.

Stoje u frižideru da se stegnu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: