Način pripreme
Priprema kuvanog testa:
1 litar vode skuvamo zajedno sa 1 velikim paketom kravljeg maslaca. Dodajemo prethodno prosejano brašno i prstohvat soli. Mešamo neprestano drvenom kašikom i na slaboj vatri dok ne dobijemo glatko kuvano testo koje se odvaja od posude. Skidamo sa vatre, premestimo u drugu posudu i ostavljamo da se ohladi.
Kad se ohladi u testo počinjemo da dodajemo jedno po jedno jaje. Mešamo neprestnao. Testo treba da upije lepo jaja i da postane homogeno. Na pleh, obložen papirom za pečenje rasporedimo testo kašikom (jedna kašika je kao jedan ekler). Eklere pečemo na 180 stepeni oko 30-40 minua (dok ne dobijemo zlatnu boju).
Priprema krema:
750 ml svežeg mleka skuvamo zajedno sa 2 šolje šećera. Posebno u posudi umutimo 6 žumanaca, preostalih 750 ml svežeg mleka i 2 šolje prethodno prosejanog brašna.
Smesu lagano sipamo u mleko koje vri. Dodajemo vanilu i kravlji maslac. Nakon toga ostavljamo da se ohladi.
Priprema glazure:
Kakao i šećer pomešamo sa malo vode i ostavljamo da provri. Vri na tihoj vatri dok se malo ne zgusne.
Eklere punimo kremom. Možemo koristiti špric. Ja ih punim sa jednim velikim špricem (50 ml iz apoteke). Potopim u kakao smesu do pola i dok su još topi posipamo kokosovim brašnom.
Stoje u frižideru da se stegnu.