Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjeni krompir»Punjeni krompir sa pečurkama i pavlakom

Punjeni krompir sa pečurkama i pavlakom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Punjeni krompir sa pečurkama i pavlakom
Fotografije: marcheva14
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Krompir sa ukusnim nadevom je predlog koji jednostavno ne možete da odbijete"

Potrebni sastojci

  • krompir - 5 komada, veliki, stari
  • šampinjoni - 300 g
  • luk - 1 maka glavica, žuti
  • brašno - 1 kašika
  • maslac - 100 g
  • pavlaka - 250 ml, 20 %
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1/2 kašičice, mleveni
  • beli luk - 1 mali čen
  • majčina dušica - 1 prstohvat, suv
  • kačkavalj - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 200 stepeni;

Ravna posuda za pečenje, pokrivena papirom za pečenje.

Krompir se opere pomoću četke pod tekućom vodom, ne ljušti se. Stavlja se u duboku šerpu sa dovoljno vode na umerenu ringlu da se skuva, ali ne da se raspukne. Tokom kuvanja se ne probada viljuškom, da se kora ne raspukne. Kuva se oko 20-25 minuta, ne treba da bude sasvim raskuvano. Sklanja se sa ringle i ostavlja se da se potpuno ohladi.

Za to vreme se očiste pečurke i seku se na sitne kocke. U tiganju se topi i zagreva maslac, dodaju se pečurke, sole se, to pomaže da se izvuče voda i ostavljaju se da se dinstaju na umerenoj temperaturi dok ne ostanu samo na masnoći.

Dodaje se jako usitnjen luk, prstohvat majčine dušice i gnječeni beli luk. Promeša se 2-3 minuta, da se začini pečurka i dodaje se kašika brašna, dobro se promeša. Sipa se pavlaka i ostavlja se na umernoj ringli da se redukuje smesa - da ne bude tečna.

Krompir se zajedno sa korom iseče po dužini. Svakoj polovini se pažljivo, oštrim nožem i ne dolazeći do kore, iseče unutrašnjost na romboide. Kašikom se izgrebe, da se dobiju čamci od krompira. Smesa od krompira se gnječi vičjuškom i dodaje se u smesu sa pavlakom, meša se dobro i ako je neophodno dodaje se još malo soli. Dodavalje krompir pirea će doprinete da se potpuno upije masnoća od smese.

Čamci od krompira se poređaju ur avnu posudu za pečenje, pokrivenu papirom, napune se dobro smesom od pečuraka, odozgo se zaglade viljuškom.

Peče se na 200 stepeni 15 minuta.

Izvade se iz rerne i preko svakog punjenog krompira se posipa nekoliko prstohvata narendanog kačkavalja.

Dopeče se ponovo 15 minuta.

Punjeni krompir se izvadi, ostavlja se da se ohladi 10-15 minuta i servira se sa zelenom salatom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: