Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Kačamak»Palenta sa italijanskom kobasicom i pečurkama

Palenta sa italijanskom kobasicom i pečurkama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Palenta sa italijanskom kobasicom i pečurkama
Fotografije: marcheva14
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
8
"Znate šta je palenta, sada probajte ovu jedinstvenu varijantu sa kobasicom i pečurkama - prste ćete polizati"

Potrebni sastojci

  • palenta - 400 g
  • voda - 2, 5 litara (bujon od povrća)
  • majčina dušica - 3 prstohvata suva
  • Sos
  • luk - 1 glavica
  • kobasica - 200 g, pikantna
  • pečurke - 400 g
  • sušeni vrganji - 100 g
  • majčina dušica - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
  • biber - 1/2 kašičica, mleveni
  • maslinovo ulje - za kuvanje
* merne jedinice

Način pripreme

Palenta

U šerpu sa debelim dnom se sipa dva i po litra vode sa pola kašike soli ili se sprema bujon od povrća. Koristila sam kocku bujona Star, on ima dovoljno soli i ne dodaje se još. Šerpa se stavlja na jaku ringlu i čim se po dnu pojave mehurići smanjuje se temperatura i sipa se polako palanta uz neprestano i energično mešanje, tako će se izbeći stvaranje grudvica u palenti. Mešanje se nastavlja do trenuta kad se pojave mehuri. Sklanja se sa ringle, meša se još kratko, poklapa se i ostavlja sa strane, dok se povremeno meša da se stvori čvrsta kora.

Sos

Sušene pečurke se natope u vodi 15-20 minuta. Nakon toga se seku na sitno. Pečurke se oljušte i iseku na kriške. Luk se usitni.

U duboki tiganj se sipa maslinovo ulje i dodaje se usitnjena glavica luka. Meša se 2-3 minuta ili dok ne omekša i dodaje se kobasica, isečena na sitno, sve vrste pečuraka na kriške i začini. Ako se koristi široka kobasica prethodno joj se odstrani omotač. Dodaje se i paradajz, malo soli, biber i majčina dušica. Smesa se ostavlja još 15 minuta na ringli da se krčka. Sklanja se sa ringle.

Servira se velika porcija palente, raspoređuje se iz tanjira i preliva se sosom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: