Način pripreme
Palenta
U šerpu sa debelim dnom se sipa dva i po litra vode sa pola kašike soli ili se sprema bujon od povrća. Koristila sam kocku bujona Star, on ima dovoljno soli i ne dodaje se još. Šerpa se stavlja na jaku ringlu i čim se po dnu pojave mehurići smanjuje se temperatura i sipa se polako palanta uz neprestano i energično mešanje, tako će se izbeći stvaranje grudvica u palenti. Mešanje se nastavlja do trenuta kad se pojave mehuri. Sklanja se sa ringle, meša se još kratko, poklapa se i ostavlja sa strane, dok se povremeno meša da se stvori čvrsta kora.
Sos
Sušene pečurke se natope u vodi 15-20 minuta. Nakon toga se seku na sitno. Pečurke se oljušte i iseku na kriške. Luk se usitni.
U duboki tiganj se sipa maslinovo ulje i dodaje se usitnjena glavica luka. Meša se 2-3 minuta ili dok ne omekša i dodaje se kobasica, isečena na sitno, sve vrste pečuraka na kriške i začini. Ako se koristi široka kobasica prethodno joj se odstrani omotač. Dodaje se i paradajz, malo soli, biber i majčina dušica. Smesa se ostavlja još 15 minuta na ringli da se krčka. Sklanja se sa ringle.
Servira se velika porcija palente, raspoređuje se iz tanjira i preliva se sosom.