Način pripreme
U duboku posudu stavite i promešajte brašno, kvasac, maslinovo ulje, so i med. Sipajte vodu i umesite mekano i elastično testo, koje se ne lepi. Mesite oko 5 minuta, a ako ima potrebe, dodajte još malo brašna. Premažite testo sa malo maslinovog ulja, pokrijte ga krpom i ostavite ga da narasta dok ne udvostruči svoju zapreminu.
Naraslo testo podelite na 8 jednakih lopti. Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite svaku loptu u koru debljine oko 0, 5 cm, ali ne tanje, jer inače neće narasti u rerni. Razvučene lepinje postavite u pleh pokriven papirom za pečenje (trebaće vam 2 pleha) i pokrijte ih krpom da ponovo narastu oko 20 minuta.
U međuvremenu uključite rernu da se zagreva na 230 stepeni. Čim lepinje narastu ubacite ih u rernu i pecite oko 7-8 minuta ili dok ne narastu i ne dobiju lepu boju.
Ostavite ih na rešetci da se ohlade, pa ih zatim umotajte u krpu i čuvajte u kutiji za hleb.