Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hlepčići»Lepinje za sendviče

Lepinje za sendviče

Lepinje za sendviče
Fotografije: Lilia Tsacheva/Lipodve
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
8
"Aroma koja nas može naterati da zaboravimo sve ostalo"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g, korišćeno je raženo, pšenično i belo pšenično
  • kvasac - 1 pakovanje
  • maslinovo ulje - 1 - 2 kašike
  • so - 1 - 2 prstohvata
  • med - 1 kašičica ili šećer
  • voda - 120 - 130 ml, mlaka
  • brašno - za dodatno mešenje i razvlačenje
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu stavite i promešajte brašno, kvasac, maslinovo ulje, so i med. Sipajte vodu i umesite mekano i elastično testo, koje se ne lepi. Mesite oko 5 minuta, a ako ima potrebe, dodajte još malo brašna. Premažite testo sa malo maslinovog ulja, pokrijte ga krpom i ostavite ga da narasta dok ne udvostruči svoju zapreminu.

Naraslo testo podelite na 8 jednakih lopti. Na brašnom posutoj radnoj površini razvucite svaku loptu u koru debljine oko 0, 5 cm, ali ne tanje, jer inače neće narasti u rerni. Razvučene lepinje postavite u pleh pokriven papirom za pečenje (trebaće vam 2 pleha) i pokrijte ih krpom da ponovo narastu oko 20 minuta.

U međuvremenu uključite rernu da se zagreva na 230 stepeni. Čim lepinje narastu ubacite ih u rernu i pecite oko 7-8 minuta ili dok ne narastu i ne dobiju lepu boju.

Ostavite ih na rešetci da se ohlade, pa ih zatim umotajte u krpu i čuvajte u kutiji za hleb.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: