Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni Kolač»Krostata sa čokoladom u tri sloja

Krostata sa čokoladom u tri sloja

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k218
Krostata sa čokoladom u tri sloja
Fotografije: marcheva14
1 / 4
18/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Dobro ste čuli - postoje cela tri sloja čokolade, šta je više čoveku potrebno"

Potrebni sastojci

  • testo od maslaca
  • brašno - 250 g, belo
  • šećer - 125 g, kristal
  • maslac - 125 g, hladni
  • žumanca - 2 komada
  • so - 1/4 kašičice
  • tečna čokolada - 5 supenih kašika, sloj, nutela
  • čokoladni sloj
  • brašno - 125 g, belo
  • šećer - 60 g, kristal
  • maslac - 35 g, istopljeni
  • sveže mleko - 60 ml
  • čokolada - 50 g, tamna
  • jaja - 1 komad
  • so - 1/4 kašičice
  • prašak za pecivo - 1/2 kesice ili 5 g
  • dekoracija
  • šećer u prahu
  • tečna čokolada
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 175 stepeni

Okrugli kalup za torte sa prstenom, obložen papirom za pečenje i sa prečnikom od 20-22 cm.

Za koru od maslaca: U posudu se sipa brašno i hladni maslac u kockicama. Dovodi se do mrva ručnim blenderom ili nožem/viljuškom. Dodaje se so, šećer, žumanca i meša se rukom, dok se ne oblikuje lopta testa.

Ako testo ne može da se skupi, mogu da se dodaju 2-3 kašičice ledene vode. Ne mesi se da ne bi maslac omeknuo, samo se skuplja u loptu. Uvija se u foliju i ostavlja se na najmanje 3 sata u frižideru. Budući da radimo sa testom od maslaca, može da stoji u frižideru do 3 dana, postaje još bolje za rad, tako da može i prethodno nekoliko dana da se pravi.

Ohlađeno testo se razvija između dva papira za pečenje ili na radnoj površini, posutoj s malo brašna, oko 4-5 mm. Razvija se sa prečnikom kalupa. Prebacuje se u kalup. Ostali isečci testa se oblikuju u traku i stavljaju se na kraj testa kako bi se oblikovao bord, otprilike 2.5 cm.

Premazuje se s 5 supenih kašika Nutele, rasporede se po celom testu.

Za čokoladni sloj: Maslac se istopi i hladi se do sobne temperature. Čokolada se istopi na vodenoj pari, ostavlja se da se ohladi do sobne temperature. U posudu se sipa brašno, prašak za pecivo, meša se, dodaje se jaje, šećer i muti se mikserom.

Mleko se zagreje i kombinuje se sa maslacem, a čokolada se istopi na vodenoj pari. Uz neprestano mešanje na niskoj temperaturi naizmenično se ređaju mleko sa maslacem i čokolada. Dobro se mute da bi se u potpunosti kombinovali.

Čokoadno testo se sipa na Nutelu, tako što se prvo prelazi po kraju kalupa, a zatim i u sredinu. Zagladi se špatulom.

Peče se na 175-180 stepeni sa ventilatorom otprilike 40 minuta.

Izvadi se, ostavlja se u kalupu na otprilike 15-20 minuta, oslobađa se prstena i prebacuje se na rešetku da se u potpunosti ohladi.

Dekoriše se s malo šećera u prahu.

Oko 2 supene kašike nutele se stavlja u špric i prelazi se odozgo kao linije, u potpunosti slobodne. Seče se na komade kao za tortu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: