Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Mini torta»Elegantne čokoladne tortice Amareti

Elegantne čokoladne tortice Amareti

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Elegantne čokoladne tortice Amareti
Fotografije: Ivelina
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Najveća zadovoljstva u životu su zapravo mala... kao na primer ove tortice Amareti. Upozoravamo u njima ima čokolade, ima mnogo čokolade"

Potrebni sastojci

  • tečna pavlaka - 100 ml, 35% masnoće
  • maskarpone - 100 g
  • amareti - 100 g, mleveni
  • bademi - 50 g, mleveni
  • crna čokolada - 100 g
  • mlečna čokolada - 100 g
  • bela čokolada - 30 g, za dekoraciju
  • zlatna boja - u prahu, za dekoraciju
  • fizalis - 6/8 komada, plodići
  • krem Sabajon
  • liker od badema - 50 ml, Amareto Disarono ili drugi
  • med od akacije - 1 - 2 supene kašike
  • žumanca - 3 komada
  • bela čokolada - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite krem za ukusne mini tortice.

Pripremite posudu od nerđajućeg čelika koja može da stane u veću šerpu, tako da ima prostora nekoliko prstiju između dna posude i dna šerpe. Sipajte vodu i ostavite je da malo krčka.

U međuvremenu umutite žumanca u posudi sa šečerom, dok se dobro ne pomešaju. Stavite posudu iznad vode i mešajte dok se žumanca ne ugreju, otprilike dve minute. Dodajte istopljenu čokoladu i liker Amareto, nastavite da mešate dok se smesa ne zgusne i dok ne počnete da vidite dno posude kada mešate. Sipajte u drugu posudu sa hladnom vodom da se ohladi na 10 minuta.

Umutite hladnu pavlaku. Nakon toga dodajte u krem. Umutite metalnom žicom za mućenje dok maskarpone ne postane sipkast (minutu) i dodajte u krem. Smesu podelite u dve posudice tako što u jednu stavite usitnjene keksiće amareti, naprskane likerom Amareto i bademe.

Umutite krem da se pomešaju sastojci. U drugu posudicu stavite izrendanu koru pomorandže i pomešajte. Stavite u frižider dok spremate čokoladne oblike.

Pripremite čokoladnu osnovu za torte. Na pari istopite čokoladu u posudice, ali da ih ne pomešate.

Uzmite silikonski kalup za veće mafine. Sipajte prvo po 1 supenu kašiku čokolade. Od obe vrste čokolade. Napravite osnovu od mlečne i crne čokolade. Rasporedite kašikom po dnu i zidovima kalupa.

Sačekajte da se čokolade stegne i ponovite mazanje još jednom, tako čokoladni kalupi za tortice postaju stabilniji i veoma lako se vade iz silikonskog kalupa. Za brži rezultat kalup stavite u zamrzivač na dve minute i ponovite premazivanje.

Kremiće izvadite iz frižidera i kalupe za torte prvo napunite kremom amareti i orašastim plodovima, zatim kremom od pomorandže. Kada napunite kalupe, na svaki sipajte istopljenu čokoladu. Rasporedite kašikom da se kalupčić zatvori i da krem ostane u njemu prilikom okretanja. Ostavite u zamrzivaču ili frižideru dok se čokolade ne stvrdne i tortice izvadite iz silikonskih kalupa.

Dekorišite belom čokoladom. Četkicom nanesite zlatni prah. Na tortice stavite po jedan plodić fizalisa.

Ovako pripremljene tortice Amareti su zadivljujuće bogatog, ali i delikatno elegantnog ukusa.

Možete da ih stavite u kutiju u zamrzivač i da poslužite kao sladoled.

Nadam se da vam se dopao moj autorski recept koji možete pogledati samo na BonApeti.rs.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: