Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Mekani rolati sa maslacem

Mekani rolati sa maslacem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Mekani rolati sa maslacem
Fotografije: marcheva14
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
20
"Neodoljivi su, mekani i sa aromom maslaca - preporučujemo ih svima"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 150 ml, toplo
  • suvi kvasac - 7 g
  • med - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • maslac - 2 supene kašike, istopljeni
  • brašno - 400 - 450 g
  • maslac - 2 supene kašike, na sobnoj temperaturi
  • belanca - 1 komad, za premazivanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Pljosnata tepsija, obložena papirom za pečenje

Kvasac i med se istope u toplom svežem mleku. Nezavisno od toga što je kvasac suv ja praktikujem u većini slučajeve da ga prethodno aktiviram, tako znam da li je dobar za upotrebu, ali ovo nije obavezno.

U posudu se sipa polovina brašna i soli, promeša se. U sredini se pravi kladenac i sipa se kvasac koji se aktivirao, promeša se drvenom kašikom, prekriva se pamučnom krpom i ostavlja se na 10 minuta.

Nakon toga se dodaje istopljeni maslac i promeša se. Počinje da se dodaje brašno i mesi se glatko i homogeno testo. Stavlja se u blago nauljenu posudu, prekriva se i ostavlja se da naraste otprilie sat vremena.

Naraslo testo se vadi na blago nabrašnjenu radnu površinu i razvija se u koru 30/30 cm. Četkicom se premazuje mekim maslacem, može i rukom da se nanese maslac po celoj kori ravnomerno.

Testo se seče na 25 komada kvadrata, po 6 cm svaki. Kvadrati se savijaju u stegnuti rolat i ređaju se u tepsiju na papir za pečenje. Prekrivaju se i ostavljaju se da narastu na otprilike 30-40 minuta.

Nakon što su narasli, premazuju se umućenim belancem, može da se koristi i umućeno jaje i posipaju se susamom, posipanje nije obavezno.

Kiflice se peku na 180 stepeni otprilike 20-30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: