Način pripreme
Prosejemo brašno u posudu i pomešamo sa 1 kesicom suvog kvasca. Mešamo da se dobro pomeša kvasac sa brašnom. Ugrejemo vodu sa svežim mlekom u mikrotalasnoj i lagano unutra stavljamo šećer i mešamo da se rastvori. Dodajemo u brašno, u kome smo napravili udubljenje.
Odvojimo od 1 jajeta belance i žumance. Žumance stavljamo u duboki tanjir i dodajemo 1 kašičicu svežeg mleka i 1 kašičicu ulja i mešamo dok se ne ujednači smesa. Dodajemo ulje, so i 1 belance u brašno. Zamesimo meko testo. Za mešnju i razvijanje će nam biti potrebno ne više od 4-5 supenih kašika brapna.
Pospemo brašnom radnu površinu i mesimo dok se ne dobije meko, glatko i vazdušasto testo. Uvijamo ga i ostavljamo na toplom da nadođe 35-40 minuta. Kad nadođe oblikujemo u oblik fitilja i sečemo na 4 jednaka dela. Ove delove razvlačimo u pravougaoni oblik 20/22 cm. Izmrvimo sir. Krastavac i salamu sitno isečemo.
Uzimamo jedan od pravougaonika stavljamo sir po celoj dužini, podvijamo malo dva kraja i uvijamo odozo nagore kao rolat. Oblikujemo rukama i izdužimo lagano. Tako radimo i sa drugim pravougaonikom. Na treći ravnomerno rasporedimo toljeni sir, iseckamo ga na parčiće i stavljamo preko testa.
Posle stavljamo pola od isečenih krastavaca i pola isečene salame. Uvijamo na isti način kao druga dva rolata. Rolate ređamo na rastojanju jedan od drugog u pleh, obložen papirom za pečenje. Mažemo uz pomoć četke smesom od jaja i posipamo rolate sa sirom semenkama, a sa krastavcima i salamom, posipamo kimom.
Ugrevamo rernu na 180 stepeni i pečemo dok ne bude gotovo. Pekla sam 28 minuta. Rolati treba da nadođu i da se dobije lepa crvena korica. Jedemo sa kompotom ili mlekom. Neka vam je slatko! Dobijaju se 4 rolata dovoljna za 4 osobe za doručak.
Čaša sa kojom sam mesila je od 200 ml.