Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Pljosnata tepsija, obložena papirom za pečenje
Kvasac i med se istope u toplom svežem mleku. Nezavisno od toga što je kvasac suv ja praktikujem u većini slučajeve da ga prethodno aktiviram, tako znam da li je dobar za upotrebu, ali ovo nije obavezno.
U posudu se sipa polovina brašna i soli, promeša se. U sredini se pravi kladenac i sipa se kvasac koji se aktivirao, promeša se drvenom kašikom, prekriva se pamučnom krpom i ostavlja se na 10 minuta.
Nakon toga se dodaje istopljeni maslac i promeša se. Počinje da se dodaje brašno i mesi se glatko i homogeno testo. Stavlja se u blago nauljenu posudu, prekriva se i ostavlja se da naraste otprilie sat vremena.
Naraslo testo se vadi na blago nabrašnjenu radnu površinu i razvija se u koru 30/30 cm. Četkicom se premazuje mekim maslacem, može i rukom da se nanese maslac po celoj kori ravnomerno.
Testo se seče na 25 komada kvadrata, po 6 cm svaki. Kvadrati se savijaju u stegnuti rolat i ređaju se u tepsiju na papir za pečenje. Prekrivaju se i ostavljaju se da narastu na otprilike 30-40 minuta.
Nakon što su narasli, premazuju se umućenim belancem, može da se koristi i umućeno jaje i posipaju se susamom, posipanje nije obavezno.
Kiflice se peku na 180 stepeni otprilike 20-30 minuta.