Način pripreme
Rerna - 200 stepeni;
Ravna posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje.
Spanać se opere, osuši koliko može kuhinjskim ubrusom, to je važno da bi bio suv u lisnatom testu i grubo se iseče nožem. Stavlja se u veliku posudu, odozgo se dodaje ustinjen mladi luk, sipa se rikote i grubo ustinjen feta sir, usitnjena mirođija, začinjava se solju po ukusu, u zavisnosti koliko je slan sir, biberom i žumancem.
Smesa se promeša rukom, izgnječi se, tako da se smanji njen obim i pretvara se u kremastu masu. Može da se stvi u multipraktik i po principu kreni-stani dugmića da se samelje, ali tako da se oseća sir i da ostanu prijatne male grudvice. Masnoća se ne dodaje u nadec, dovoljan je masnoća u lisnatom testu. Nakon što je nadev gotov proba se da li je slano i eventualno se dodaje.
Testo se stavlja na radnu površinu posutu sa malo brašna. Pomoću oklagije se razvija u dužinu i blago u širinu, stavlja se u posudu za pečenje, postavljenu papirom za pečenje. Oštrim nožem se prave razrezi sa strane blago dijagonalni, pri čemu se sačuva nerasečen srednji deo.
Ako je teško da se iseče u posudi, može da se izvadi zajedno sa papirom i na radnoj površini da se naprave razrezi. U nerasečen deo testa se stavlja polovina nadeva, rasporedi se. Sledi da se rasečeni delovi oforme u pletenicu.
Muti se belance i pomoću četke se maže preko rolata (za mazanje peciva uvek koristim belance, ono ne pregori tako kao žumance). Posipa se sa dve vrste susama. Ostavlja se u frižideru dok se rerna ne zagreje.
Peče se na 200 stepeni dok se lepo ne zarumeni, oko 45-50 minuta, pri čemu se ima u vidu da se ispleteni delovi teže peku i vreme je malo više nego uobičajeno. Da ne bi pregorelo na sredini pečenje sa stavlja odozgo jedan papir.
Pita se izvadi iz rerne, ostavlja se da se ohladi i nakon tog se iseče na debele parčiće, servira se sa dzadziki sosom.