Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Sočivo bolonjeze na testenini

Sočivo bolonjeze na testenini

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Sočivo bolonjeze na testenini
Fotografije: marcheva14
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Top predlog za vegetarijance - pasta sa sočivom Bolonjeze"

Potrebni sastojci

  • testenina - 200 g, linguini
  • maslinovo ulje - 5 kašika
  • luk - 1 velika glavica
  • celer - oko 3 struka
  • pečurke - 300 g
  • so - 1 kašičica
  • biber - 1 kašičica
  • crveno vino - 120 ml, suvo
  • beli luk - 3 gnječena čena ili isečena na ljuspe
  • paradajz - 400 g, čvrst, na kocke iz konzerve
  • šaragrepa - 2 komada
  • paradajz pire - 55 g
  • bujon - 500 ml, od povrća
  • sočivo - 200 g, braon
  • bosiljak - 1/2 kašičice, suvi
  • origano - 1/2 kašičice, suvi
  • ruzmarin - 1/2 kašičice, suvi
  • peršun - svež za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Povrće se iseče na sitno. Pečurke se oljušte, odstrane se panjevi i seku se na kriške. U dubokoj šerpi se zagreva maslinovo ulje. Dodaje se usitnjeni luk, promeša se 2-3 minuta dok ne omekša.

Dodaju se šargarepe isečene na kocke, dinstaju se 1-2 minuta i dodaju se ustinjeni strukovi celera. Promeša se i dodaju se Pečurke isečene na kriške. Soli se i posipa biberom. Ostavlja se da se dinsta na umerenoj ringli dok voda od povrća potpuno ne uvri.

Kada je smesa već suva sipa se vino, promeša se i ostavlja se minut-dva da ispari, dodaje se pasirani beli luk, pasta od paradajza, paradajz iz konzerve, sipa se bujon od povrća, sočivo, suve biljke - bosiljak, origano, ruzmarin i prstohvat sode za hleb.

Meša se i ostavlja na ringli dok se ne skuva sočivo oko 40-50 minuta ili dok ne dođe na polovinu, treba da je suvlje, više kao janija.

Testenina je po izboru, mogu biti špageti, ili sitna testenina ili da su izlomljene kore za lazanju. Skuva se prema uputstvu.

Servira se u dubokom tanjiru tako što se sipa testenina i preliva se kutlačom sočiva. Posipa se peršunom. Usitnjen peršun serviramo u odvojenoj posudici i svako sam servira, po izboru je.

Za pastu sam odabrala bariline linguine, ali u originalnom receptu je prikazano da se nalome kore za lazanju na velike parčiće, po izboru je.

Samo sočivo je tako skuvano sa toliko mnogo začina, ima raskošan ukus i aromu i mnogo je pogodno da ide i uz italijansku fokaču da bi bilo drugačije, kako pokazujem i na slikama.

Recept za originalnu italijansku fokaču sa ruzmarinom i morskom solju je objavljen na sajtu bonapeti.rs.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: