Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Originalni Drezdenski štolen sa marcipanom

Originalni Drezdenski štolen sa marcipanom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Originalni Drezdenski štolen sa marcipanom
Fotografije: marcheva14
1 / 12
23/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
8
"Nemojte maštati o Drezdenskom štolenu, evo vam jednostavan i isproban recept prema kojem možete da ga pripremite sami"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g
  • šećer - 75 g, kristal
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • maslac - 350 g, sobna temperatura (odvojeno 150 g)
  • sveže mleko - 125 ml, toplo
  • kvasac - 42 g, sveži
  • marcipan - 200 g (odvojeno 50 g)
  • pistaći - 50 g, sitno iseckani
  • suve kajsije - 200 g ili borovnice
  • bademi - 100 g, sitno iseckani
  • kora limuna - 50 g, kandirane
  • šećer u prahu - 150 g
  • kakao - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 175 stepeni.

Pljosnata tepsija, obložena papirom za pečenje.

Kako bi bilo lakše radila sam mikserom, ali može da se umesi i rukom.

U posudu miksera se sipa svo brašno, šećer i vanila. Meša se lopaticom miksera na slaboj brzini. 200 g mekon maslaca u kockicama se stavlja na brašno.

Zagreva se sveže mleko do 37 stepeni i dodaje se kvasac. Meša se metalnom žicom za mućenje, dok se ne istopi.

Na slaboj brzini miksera u brašno polako se dodaje mleko sa kvascem. Muti se duže vreme, dok se ne završi sa mlekom i proizvodi da budu dobro umešeni da se dobije meko i glatko testo. Nije potrebno da se dodaje više brašna. Prekriva se folijom i ostavlja se da naraste na otprilike 60 minuta, može i malo više.

Za to vreme se priprema nadev. Suve kajsije se iseku sitno, u njih se dodaje izrendani marcipan, kandirane korice limuna, sitno iseckani bademi i pistaći. Muti se i mesi se kao tesgto, zato što je marcipan isti kao i testo.

Naraslo testo se raspoređuje na malo brašna, iako je testo od maslaca i neće se lepiti, na kvadrat 30/30. Po njemu se raspoređuje svo punjenje. Obzirom na to da je punjenje dosta stegnutp, rukama se kida na veoma male komadiće i raspoređuje se odozgo na testo.

Poklopi se gornji deo test skoro do sredine. Nakon toga se poklapa donji deo kvadrata, tako što se prvo savija pre svega ka unutra, a posle se poklapa malo preko gornjeg savijenog dela kvadrata. Tako da se oblikuju dva posebna tunela od štolena, tako što jedan tunelčić preklapa drugi. Ovde može da se radi i oklagijom, kako bi se lepše oblikovao karakterističan nabor. Sa strane se pritiska ka unutra, da ne bi izlazilo punjenje. Prenosi se u tepsiju i ostavlja se da naraste na 30 minuta.

Peče se na 175 stepeni otprilike 75 minuta. Kod mene pečenje je trajalo otprilike 55 minuta.

Za to vreme se priprema i dekorativni deo od marcipanskih zvezdica. Ostalih 50 g marcipana se razviju na malo šećera u prahu, ili prirodnog skroba, tako se neće lepiti po prstima, u tanku koru. Kalupčićem u obliku male zvezde se seku figure i zvezdice se posipaju kakao. Ostavljaju se sa strane.

Dobro ispečen štolen je taman odozgo i odozdo.

Istopi se ostalih 150 g maslaca i četkom se odozgo premazuje vrući štolen. Odozgo se obilno posipa šećerom u prahu, sledi nova porcija istopljenog maslaca i nova obilna porcija šećera u prahu. Tako se nastavlja dok ne nestane maslaca i završava se obilnim posipanjemšećera u prahu da štolen dobije lepu belu koru. Odozgo se dekoriše tako što se stavljaju zvezde od kakaa.

Hladi se na sobnoj temperaturi, nakon toga se gusto zavija u aluminijumsku foliju, a nakon toga u svežu foliju i stavlja se u najlon kesicu, ili se čuva u kutiji do božićnih praznika na hladnom mestu.

Izobilje recepata za štolen je ogromno. Ovaj recept za Drezdenski štolen je jedna varijanta tako poznatog po celom svetu štolena sa marcipanom i punjenjem od suvog voća, koje je po izboru. Izabrala sam umesto kajsija da koristim sušene brusnice, pitanje je izbora.

U ovom receptu marcipan se izrenda na rende, ali je još lepše ako se pripremi u kalupu rolera i tako se stavi između dva oblikovana testa, sa tišičnim oblikom štolena. Pridržavala sam se recepta tako kao što je prikazano u izvoru, ali ako pripremim još jedan, staviću marcipan u rolat, zato što smatram da se još bolje oseća i lepo izgelda, on se ne topi prilikom pečenja.

U receptu ima dosta maslaca, ali upravo on daje onaj neponovljivi ukus, koji treba da postoji u svakom štolenu i ni na koji način ga ne zamenjuje druga vrsta masti. To je.

Marcipan se prodaje u prodavnici mreža i koristi se onaj koji je za razvijanje.

Marcipan je čvrsta masa i u principu razvija se na šećeru u prahu / prirodnom skrobu, ali ja da bi mi bilo lakše otkidam komad njega i između prstiju ga mesim, on postaje mekan i nakon toga je lako da se razvije u željenu debljinu.

Svaki štolen treba da se čuva na hladnom i duže vreme, da odstoji kako bi mogle da se rasprostru arome iz začina, iako je upravo ovaj recept malo siromašan što se tiče toga i upravo zbog toga nije napadan, već nežan, aromatičan i jednostavan za pravljenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: