Način pripreme
Ugrejte pavlaku u maloj posudi, ne treba da provri.
Pomešajte brašno sa kvascem u posudi. Dodajte ugrejanu pavlaku, šećer, šećer sa limunom, sitan sir, jaje i promešajte smesu mikserom (žicama za testo), kratko, tj. na niskoj brzini, nakon toga na visokoj oko 5 minuta dok ne dobijete glatko testo.
Pokrijte ga čistom vlažnom krpom i ostavite na toplom da nadođe dok se ne udvostruči. Pospite testo brašnom i premesire na brašno posutoj radnoj površini, dodajte prethodno pomešano suvo voće i bademe sa džemom u testu.
Rastopite masalc. Oblikujte testo u pravougaonik i namažite polovinom rastopljenog maslaca. Podelite testo na dva dela da dobijete dva pravougaonika i upletite.
Namažite kalup za pečenje i obložite papirom. Stavite testo u njega i ostavite ponovo na toplom da još jedno nadođe. Pecite na donjem delu u prethodno ugrejanoj rerni oko 50 minuta na 180 stepeni.
Nakon što ispečete izvadite štolen zajedno sa papirom za pečenje na metalnu rešetku i ostavite da se ohladi 10 minuta. Dok je još toplo, namažite preostalim maslacem i pospite prethodno pomešanim šećerom u prahu sa šećerom sa mirisom limuna.