Način pripreme
U posudu sipamo brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilu i so. Sve to dobro umutimo uz pomoć žice.
U drugu posudu razbujemo jaje i umutimo zajedno sa sitnim sirom. Jaje i sitan sir treba da budu na sobnoj temperaturi.
Maslac, 150 g, takođe vadimo na sobnu temperaturu, isečemo ga na kockice i pomešamo sa brašnom.
Tako počinjemo da mesimo testo rukama i dodajemo po malo brašna u masalc i stavljamo po kašiku smese od sitnog sita.
U gotovo test ododajemo 100 g suvog grožđa i 100 g suvih šljiva, koje sitno iseckamo.
Razvučemo testo, nakon toga ga uvijamo u rolat. U pleh, obložen papriom za pečenje, stavljamo štolen i pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni.
Rastopimo preostali maslac i dok je štolen još topao namažemo ga delom maslaca.
Odmah oblino posipamo šećerom u prahu.