Način pripreme
Namočite suvo grožđe na nekoliko sati. Može i u tolu vodu, u koju da dodate nekoliko kapljica esencije ruma.
Bilo bi dobro da maslac i sitni sir budu na sobnoj temperaturi. Preporučuje se da sitni sir bude veoma fin.
Operite pomorandžu veoma dobro i limun i njihove kore izrendajte na fino rende.
Krupno iseckajte lešnike. Možete da ih sameljete u blenderu u kratkim pulsacijama, kako bi ostali krupni komadi.
Mikserom mutite jaja sa šećerom i vanilinim šećerom nekoliko minuta.
Počnite u delovima da dodajete meki maslac (125 g) i sitan sir, mešajući nakon svakog dodavanja, dok smesa ne postane homogena.
Nakon toga dodajte izrendane kore citrusa.
Prosejte brašno zajedno sa praškom za pecivo.
Počnite da dodajete po malo u smesu, tako što nastavljate da mešate mikserom. Čim postane teško, promenite nastavke onima za testo. Ostavite malo od brašna za mešenje na radnoj površini.
Dodajte čokoladne kapljice, lešnike i sušeno voće. Suvo grožđe prethodno iscedite i blago osušite na ubrusu.
Na nabrašnjenoj površini rukama domesite testo.
Podelite ga na dva dela. Svaki razvijte na barašnjenoj radnoj površini u ovalni oblik, debljine od otprilike 1 cm. Poklopite ih kao picu kalcone.
Tepsiju rerne obložite papirom za pečenje. Prebacite štolene i prekrijte ih pamučnom krpom.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite otprilike sat vremena.
Malo pre kraja pečenja izvadite iz rerne i premažite istopljenim maslacem (40 g) pomoću silikonske četkice. Nakon toga ponovo vratite u rernu.
Ovu proceduru ponovite još jednom nakon nekoliko minuta.
Gotove štolene u potpunosti ohladite na rešetci i nakon toga obilno pospite šećerom u prahu.
Veoma aromatičan i ukusan štolen sa čokoladom i lešnicima, pogodan za predstojeće praznike.
Neka vam je slatko!